Силни ветрове достигащи до 160 км в час, удариха много части на Западна Европа, поразявайки транспорта и оставяйки стотици хиляди домове във Франция, Швейцария, Великобритания и Ирландия без ток, съобщава АП.

В Швейцария бурята отмени полети на летищата в Цюрих и Базел, камион е катастрофирал на швейцарска магистрала. Хиляди домакинства на езерото Цюрих останаха без ток. Пожарникари помагат за отстраняването на дървета, блокиращи улиците и в наводненията, дължащи се на силни дъждове.

В Англия бурята удари с градушки и мълнии и затвори някои мостове. Изключително високите вълни доведоха до частичното срутване на пристанищната стена в Корнуол в югозападна Англия, причинявайки наводнение.

Бурята "Елинор" застигна Великобритания

Бурята "Елинор" застигна Великобритания

Хиляди домакинства останаха без електричество

Преобърнати превозни средства наложиха затварянето на части от три главни магистрали в Англия. Поривите на вятъра достигнаха 160 км в час в Камбрия, на 450 километра северозападно от Лондон. Тази сутрин бурята прекоси Ламанша и повреди електрическите системи във Франция и Германия. Прогнозите показват, че са възможни пориви до 130 км в час.

Националният доставчик на електроенергия във Франция съобщава, че около 200 000 домакинства са без електричество в страната, включително 30 000 в района на Париж.

Бурята "Елинор" остави без ток 200 000 домакинства в северна Франция

Бурята "Елинор" остави без ток 200 000 домакинства в северна Франция

Районът около Париж, североизточна Пикардия и Шампан-Арден също са сред засегнатите

Бурята ударила северната част на Франция е една от най-лошите засягали страната от години. Съобщава се за множество пострадали коли, срутени скелета и изкоренени дървета.

В района на Париж падащото дърво е ударило кола, като сериозно е ранен един човек. Друг жител на френската столица е пострадал, падайки от сграда. Девет души във Франция са ранени, като четирима са в сериозно състояние след произшествия, причинени от ветровете.

Силните ветрове са предизвикали проблеми на летище "Шарл дьо Гол" в Париж, има закъснения на полетите, поради предпазните мерки, предприети за безопасността на пътниците.

В Германия съобщават за затворени зоологически градини, наводнени пътища и дерайлирал влак, след като бурята се стовари върху много региони на страната. Германската информационна агенция ДПА съобщава, че влакът е дерайлирал близо до Люенен в Западна Германия, блъскайки се в дърво, паднало на релсите, няма информация за пострадали.

Магистралите в близост до западните Дуисбург и Юелих също са частично блокирани поради паднали дървета и наводнения. Зоологическите градини в Мюнхен и Аугсбург в Бавария са затвотени.

Заради бурята е затворена и железопътната линия, водеща към най-високата планина в Германия, Зюгспитце.

Белгия обяви "оранжева" тревога, третата от четирите предупредителни нива, като властите призоваха хората да бъдат предпазливи, когато излизат от клони на дървета и други летящи предмети.

В Холандия повече от 200 полета бяха анулирани на летището Шипхол в Амстердам. Няколко главни пътища и влакови линии също бяха затворени.