Сладководната риба е застрашена, като една трета от световните популации са в опасност от изчезване. Това показва нов доклад, цитиран от "Гардиън".

Популациите от мигриращи сладководни риби са спаднали със 76% от 1970 г. насам, а големите риби - тези с тегло над 30 кг - са почти унищожени в повечето реки. Световната популация на мегариби се е свила с 94%, а 16 вида сладководни риби са били обявени за изчезнали през миналата година.

В доклада на 16 световни природозащитни организации, наречен "Забравените риби на света", се предупреждава, че популациите на сладководни риби в световен мащаб са в свободно падане. Проблемите са разнообразни и включват замърсяване, прекомерен риболов и разрушителни риболовни практики, внасяне на инвазивни неместни видове, климатични промени и нарушаване на речните екосистеми. Понастоящем повечето реки в света са отчасти заприщени, като се използва вода за напояване или естествените им потоци са нарушени, което затруднява живота на сладководните риби.

Лошото състояние на реките във Великобритания означава, че малко от тях поддържат толкова много риби, колкото би било възможно, ако бяха по-добре защитени според WWF, една от природозащитните организации, стоящи зад доклада.

Данните на Агенцията за околна среда на Великобритания са показали миналата година, че нито една английска река не отговаря на най-високите химически стандарти, а само 15% от реките в Обединеното кралство са оценени, че са в добро екологично състояние. Замърсяването от селското стопанство и изтичането на отпадъчни води са сред основните причини за щети.

Дейв Тикнър, главен съветник на WWF за сладководните води, отбеляза: "Сладководните местообитания са едни от най-оживените на земята, но те са в катастрофален упадък. Великобритания не е изключение - дивата природа изпитва затруднения да оцелее, камо ли да процъфтява в нашите замърсени води."

Сьомгата, която прекарва част от жизнения си цикъл в сладководни екосистеми, е в рязък упадък във Великобритания от 1960-те години, а европейската змиорка е критично застрашена. Михалцата и есетрата са изчезнали в британските води.

"Гардиън" разкри степента на изтичане на отпадъчни води в реките през миналата година. Водните компании са изхвърляли отпадни води в реки 200 000 пъти в Англия през 2019 г.

WWF призова британското правителство да подкрепи авариен план за възстановяване на реки и водни пътища като част от по-широките си цели за биологичното разнообразие и възстановяването на природата. Правителствата по света се събират тази година, за да обсъдят биологичното разнообразие и да спрат унищожаването на природните местообитания на земята.

"Ако трябва да приемем сериозно екологичните обещания на това правителство, то трябва да вземе мерки, да почисти реките ни и да възстанови доброто състояние на сладководните ни местообитания", настоява Тикнър и допълва: "Това означава правилно прилагане на съществуващите закони, засилване на протекциите в екологичното законодателство, за да се постави природата на Обединеното кралство по пътя към възстановяване и защита на категоричен набор от глобални цели за възстановяване на природата, включително реките."

Докладът е установил, че биоразнообразието в сладководните екосистеми се губи с двойно по-голяма скорост от океаните и горите. Известни са над 18 000 вида сладководни риби и все още се откриват още. Международният съюз за опазване на природата (IUCN), който съставя глобалния червен списък на застрашените видове, е направил оценка на над 10 000 вида и е установил, че около 30% са изложени на риск от изчезване.

16-те организации, които стоят зад доклада, са: Алианс за сладководен живот, Алианс за вътрешен риболов, Международна организация за опазване, Фондация за опазване на рибарството, Freshwaters Illustrated, Глобално опазване на дивата природа, InFish, IUCN, Коалиция за устойчиви морски дарове, Mahseer Trust, Shoal, Synchronicity Earth, the Nature Conservancy, Световната фондация за миграция на риби, WWF и Зоологическото дружество в Лондон.