Промяната в силата на гравитационното въздействие на Слънцето и Луната върху Земята или така наречените приливни сили в някои случаи може да отключат земетресения в океана.

Това смята Леонид Зотов от Лабораторията по гравиметрия към Държавния астрономически институт на Московския държавен университет, цитиран от РИА Новости.

Според него предположенията, че за катастрофалното земетресение в Япония е "виновно" предстоящото необичайно силно сближаване между Земята и Луната, могат да се окажат основателни.

Притеглянето на Луната и Слънцето повдига онези участъци от земната повърхност, които са обърнати към тях. Така се образуват т.нар. приливни гърбици. Най-силно това влияние се изразява върху океана, където колебанията в равнището на водата може да достигне няколко метра.

В някои случаи въздействието на Луната и Слънцето се наслагва и приливите стават особено високи. Тяхната височина зависи и от промяната на разстоянието до Луната заради елипсовидната форма на нейната орбита.

"Съгласно наблюденията на големите земетресения в Чили, на индонезийския остров Суматра и в Хаити може да се обособи фактора за влиянието на приливите. Работата е в това, че тези земетресения са станали не на суша, а в океана и приливът в океана може да бъде отключващия фактор", изтъкна ученият.