Първият значителни валежи от месеци насам в северната част на Калифорния помогнаха в потушаването на най-смъртоносния пожар в историята на страната, но също така повишават риска от бързи наводнения, което може да попречи на екипите, търсещи човешки останки, съобщава "Ройтерс".

През почивните дни се очаква да паднат между 102-152 мм дъжд в районите около град Парадайс на 280 километра североизточно от Сан Франциско, който бе изпепелен в пожара.

В пожарите загинаха най-малко 83 души и 563-ма остават в неизвестност. "Дъждът е притеснение за нас и има потенциална опасност от кални наводнения", спасителните екипи ще бъдат изведени от застрашените райони, коментира шерифът Кори Хони.

 

Складове в Чикаго са отворени за да осигурят защита на евакуираните от студа и дъжда, а известният готвач Хосе Андрес подготвя стотици ястия за Деня на благодарността за евакуираните.

Около 830 души са се подписали, да прекарат този ден сред пепел, развалини и силен дъжд в търсене на човешки останки, допълва Хони.

81 души са вече жертвите на огнения ад в Калифорния

81 души са вече жертвите на огнения ад в Калифорния

Около 870 души са водят за изчезнали

Дъждът, който в някои райони е вероятно да бъде придружен от ветрове до 72 километра в час, поражда риск дерета да се превърнат в реки от кал. Пожарът изпепели около 62 000 хектара от подножието на Сиера и е овладян на около 85%.

"Няма растителност, която да задържа земята и има риск просто да започне да се движи с кал, носеща всичко по пътя си", коментира ДжониПауъл от национална метеорологична служба в Сакраменто.

Пожарникарите са инсталирали предпазни съоръжения в опит да предотвратят отнасянето на хълмове. "С тежките дъждове пожарната дейност практически не е нищо", коментира началникът на пожарните операции в Калифорния Джош Бишоп.

 

 

Огънят е изпепелил 13503 жилища в и около град Парадайс, а причината за пожара все още се разследва.

От окръг Бют коментират, че доказателства от пожари в Калифорния показват, че някои унищожени домове и имоти съдържат "високи нива на тежки метали, олово, живак, диоксин, арсеник и други канцерогенни вещества. Някои имоти може да имат и наличие на радиоактивни материали."