250 военнослужещи бяха мобилизирани вчера в Испания, за да помогнат на хиляди хора, блокирани в снежен капан в автомобилите си.

До изпращането на военни се стигна, след като хиляди хора бяха буквално в хватката на снежен капан в колите си на магистрала край Мадрид, съобщава АФП.

Местни медии определят нощта като много тежка. Обилният снеговалеж в южната страна започна още в събота.

"Елинор" взе три жертви

"Елинор" взе три жертви

Двамата загинали на северното крайбрежие на Испания

Спешният център при армията на Испания е изпратил към бедстващите хора 250 военни с 95 специализирани автомобила, които да освободят хората.

На магистралата между Мадрид и Сеговия имало над 3 000 закъсали автомобила, на територия от около 70 километра от магистралата. Повече от хората се прибирали по домовете си след Коледните и новогодишните празници.

"Колите бяха премахнати една по една. Имаше автомобили със семейства с бебета, които нямаха нито храна, нито вода", заяви говорителят на Спешния център при армията на Испания Аурелио Сото.

Сара Рамос, която е била сред бедстващите, посочи, че двамата със съпруга ѝ не са яли нищо, за да дадат малкото храна на децата си. Сара и семейството ѝ били в капана на снега повече от 15 часа.

"Всичко беше ужасяващо, защото се наложи да чакаме много часове. Ситуацията беше много тежка. Имаше хора, които трябваше да намерят начин да се стоплят, защото акумулаторите на колите им паднаха", допълва Сара Рамос.

Властите в страната предупредиха хората да не предприемат пътувания, освен ако това не е безкрайно наложително.

Видеоматериали в социалните мрежи показват как войници и полицаи копаят с лопати снега, затрупал колите.

Критични остават атмосферните условия и на други места в Европа. Бурята "Елинор" се отрази сеиозно на нивото на река Рейн в Кьолн. Нивото на реката надвиши 8 метра като се очаква днес нивото ѝ да достигне до 9 метра. В Бон Рейн вече преля, съобщават международните агенции.