Спасяването на над 40 работници, блокирани в тунел на магистрала в индийските Хималаи от две седмици, ще отнеме много повече време от очакваното, тъй като спасителите преминават към ръчно пробиване след повреда на машини, съобщава "Ройтерс". Не се правят прогнози колко точно време ще отнеме всичко това. 

Тежката сондажна машина, докарана, за да пробие близо 60 метра отломки, беше повредена в петък и беше извадена изцяло, казаха правителствени служители, като добавиха, че последните 10-15 метра ще трябва да бъдат пробити с ръчни електрически инструменти.

Пушкар Сингх Дхами, главен министър на щата Утаракханд, каза в събота, че повредената сондажна машина ще бъде извадена до неделя сутринта, което ще позволи ръчното сондиране да започне.

40 работници са заседнали при срутване на тунел в Индия

40 работници са заседнали при срутване на тунел в Индия

В момента тече спасителна операция

Припомняме, че вече 2 пъти спасителната операция бе спирана заради технически проблеми. 

4,5-километровият тунел, който се строи в щата Утаракханд се е срутил около 5:30 сутринта местно време. По това време там е имало около 50-60 работници на нощна смяна. Тези, които са били близо до изхода на тунела, са се измъкнали, но останалите 40, които са били по-дълбоко в тунела са заседнали поради срутването.

Първите снимки от тунела се появиха във вторник, след като медицинска ендоскопска камера беше прокарана през по-малък тръбопровод.

Властите не съобщават какво е причинило срутването на тунела, но регионът е предразположен към свлачища, земетресения и наводнения.

Инцидентът следва събития на слягане на земя, за което геолози, жители и служители обвиняват бързото строителство в планините.

Снимка 643490

Източник: EPA/БГНЕС

Работата по участъка от тунела започна през 2018 г. и първоначално беше планирана да приключи до юли 2022 г. Сега се очаква да се забави до май 2024 г., се казва в изявление на правителството.