Повече от 50 души бяха обявени за изчезнали в четвъртък, докато японските спасители се опитваха да достигнат до стотици хора, които все още са откъснати от помощ три дни след опустошителното земетресение, причинило смъртта на най-малко 78 души.

Докато продължава трескавото издирване на оцелели, повече от дузина общини остават изолирани от свлачища и блокирани пътища в централната част на Япония, където в понеделник стана земетресението с магнитуд 7,5 по Рихтер.

Мощният основен трус, последван от стотици вторични трусове, рани най-малко 330 души, съобщиха местните власти.

В четвъртък властите публикуваха и списък с 51 души, чието местонахождение не може да бъде потвърдено.

АФП видя нови сцени на разрушения в крайбрежния град Анамизу, включително автомобили, смазани под рушащия се бетон, и цели фасади, откъснати от триетажни постройки.

Хиляди войници, пожарникари и полицаи от цяла Япония претърсваха развалините на срутените дървени къщи и повалените търговски сгради в търсене на следи от живот.

Около 29 000 домакинства бяха без електричество в префектура Ишикава на брега на Японско море, а повече от 110 000 домове в Ишикава и два съседни региона нямаха вода.

Достъпът до малките общини в най-тежко засегнатия регион на полуостров Ното беше блокиран, а 300 души отчаяно чакаха помощ в училище в град Ооя в района на Сузу.

"Дори да дам храната си на децата, тя изобщо не е достатъчна. През последните два дни не съм яла почти нищо", казва пред вестник "Асахи Шимбун" жена на около 30 години с три деца в Сузу.

В град Нанао полицията, която регулира трафика, съобщи на шофьорите, че един от главните пътища, водещи към Ваджима, където огромен пожар изравни със земята цял район с традиционни дървени къщи, е приоритетен за спешните автомобили.

Расте броят на жертвите след земетресението в Япония

Расте броят на жертвите след земетресението в Япония

Загиналите вече са 64

"Или преценете дали да продължите, или рискувате да се сблъскате с огромно задръстване", чува се как служител предупреждава шофьорите, приближавайки ги един по един.

На близката бензиностанция дълга опашка от автомобили чакаше пред нея да отвори, докато часовникът отмерваше 8 часа сутринта.

Няма пострадали българи от мощното земетресение в Япония

Няма пострадали българи от мощното земетресение в Япония

Няма опасност и от радиоактивно изтичане

Въпреки че засега няма недостиг на гориво, служителите на бензиностанцията съобщиха на АФП, че все пак се работи по нормиране на доставките.