Австралийските власти обвиниха земевладелец и две компании в повече от 250 случая на жестокост към животни заради смъртта на десетки коали по време на операция по разчистване миналата година. Това предаде CNN.

Според изявлението на Регулаторния орган за опазване на природата на щата Виктория през февруари 2020 г. в плантация за дървесина в Кейп Бриджуотър, на около 377 км югозападно от Мелбърн, са открити 21 мъртви коали и още десетки ранени. Налага се евтаназия на 49 от животните.

Срещу местния земевладелец и компаниите са повдигнати огромен брой обвинения, включително за жестокост към животни и причиняване на фатални наранявания. Максималната санкция за само за едно обвинение за жестокост към животни е близо 78 000 долара за предприятие и повече от 32 000 долара или 12 месеца затвор за физическо лице.

В свое изявление природозащитната група "Приятели на Земята - Австралия" нарича инцидента "масово избиване на коали" и добавя, че е разтревожена, че "подобно безразсъдно унищожаване продължава да се случва в плантационната индустрия в щата Виктория".

Коалите са защитен вид в Австралия, но са изправени пред редица заплахи за оцеляването си. Популацията им претърпя сериозни загуби по време на катастрофалните пожари през 2019 г., които унищожиха над 48 000 кв. км земя само в щата Нов Южен Уелс. По данни на Световния фонд за дивата природа повече от 60 000 коали са загинали, загубили са местообитанията си или са пострадали от пламъците.

Австралия: Обречени ли са коалите?

Австралия: Обречени ли са коалите?

Пожарите може да са убили 10 000 коали...