Стотици полети бяха спрени и повече от 200 души бяха евакуирани в Южна Корея в понеделник, тъй като тайфунът "Хинамнор" приближи южния регион на страната с проливни дъждове и ветрове със скорост до 290 километра в час, най-силната буря от десетилетия, предава Associated Press.

Метеорологичната агенция на Южна Корея съобщи, че страната ще започне да усеща пълната сила на "Хинамнор", най-силния тайфун тази година, до началото на утрешния ден, когато се прогнозира той да обхване южния курортен остров Чеджу, преди да достигне сушата близо до континенталния град Бусан.

Правителствени служители изразиха загриженост относно потенциално огромните щети от наводнения, свлачища и приливни вълни. Президентът Юн Сук-йол по време на среща на кризисния щаб в понеделник призова за максимални усилия за предотвратяване на жертви. Премиерът Хад Дук-соо призова за проактивни усилия за евакуация на жителите в райони, уязвими от наводнения.

Към понеделник следобед "Хинамнор" осртава над открито море на 290 километра югозападно от Джеджу. Засега това означава дъжд в централната част на Чеджу от неделя, където ветровете достигнаха максимална скорост от 124 км/ч и се усилват.

Министерството на вътрешните работи и безопасността на Южна Корея съобщи, че засега няма съобщения за жертви. Най-малко 11 домове и сгради са били наводнени в Джеджу, докато повече от 200 души са били принудени да се евакуират в Бусан и близките градове поради опасения за безопасността им.

Повече от 360 вътрешни полета и 66 фериботни услуги бяха спрени в цялата страна от понеделник следобед, докато хиляди рибарски лодки се върнаха в пристанището. Всички училища в Бусан и близките южни региони са планирани да бъдат затворени и да преминат към онлайн обучение във вторник, казаха служители.

Градовете в Източен Китай спряха фериботните услуги, а повече от 100 полета бяха отменени в Япония в неделя, докато "Хинамнор" минаваше през региона.