Около 240 мигранти се смята, че са се удавили при две корабокрушения край бреговете на Либия, съобщават световните информационни агенции.

Върховният комисариат на ООН за бежанците е бил информиран за трагедията от оцелели, които са били спасени и откарани до италианския остров Лампедуза.

Досега не са били открити тела на загинали.

Повече от 4 200 мигранти загинаха, предприемайки опасното пътуване през Средиземно море през тази година, уточняват от Международната организация по миграцията.

ООН предупреди, че 2016 г. може да бъде най-смъртоносната за мигрантите, предприемащи пътуването.

Близо 330 хил. мигранти са пресекли морето през тази година, в сравнение с повече от 1 млн. през 2015 г.

Много от загиналите в последните два инцидента се смята, че са мигранти от Западна Африка.

29 души са оцелели при потъването на единия плавателен съд, но около 120 други се водят за безследно изчезнали, като най-вероятно са загинали. Във втория плавателен съд двама души са били извадени, след като се опитвали да се спесят с плуване, но други 120 мигранти все още липсват.

Трафикантите, които организират опасните пътувания, претоварват паянтовите лодки и често ги изпращат по море в лошо време.

Италия наблюдава увеличение на трафика на мигранти от Либия след споразумението между ЕС и Турция за ограничаване на потока от мигранти, пътуващи до гръцките острови, което влезе в сила през март.