Студентът по медицина, заподозрян в убийството на трима души в Ротердам, е имал история на психотично поведение и присъда за малтретиране на животни и той вероятно е набелязал жертвите си умишлено, казаха полицията и прокуратурата.

Прокурорите казаха, че все още разследват мотивите на заподозрения за стрелбата, извършена в четвъртък, но потвърдиха в петък, че преди това са уведомили Медицинския център на университета "Еразъм" за проблематичното му поведение.

Ректорът на университета Щефан Слейфер каза в изявление, че предупреждението е прието сериозно и на заподозрения е отказан лекарски лиценз, освен ако не бъде подложен на психологическа оценка и не бъде обявен за годен да практикува медицина.

Източници от правоприлагащите органи потвърдиха, че името на 32-годишния заподозрян е Фуад Л., като фамилията му не може да бъде публикувана съгласно нидерландските закони за поверителност. Той трябва да се яви пред съдия на 3 октомври, съобщиха от прокуратурата.

Той е задържан по подозрение, че е застрелял 39-годишна жена, която живеела близо до дома му, и 14-годишната й дъщеря, а след това и 43-годишен лекар, който преподавал в университета, където заподозреният бил студент. И тримата са загинали..

Масовите стрелби са рядкост в Нидерландия и инцидентът шокира жителите и предизвика вълна от съболезнования,

Твърди се, че заподозреният също е предизвикал пожари, избухнали в дома на жената и в университета, преди да бъде арестуван малко след бягството си от една от сградите в болничния комплекс.

Главният прокурор на Ротердам Хюго Хиленаар каза в четвъртък, че заподозреният е имал полицейско досие.

Той беше осъден през 2021 г. за малтретиране на домашния си заек според материал във вестник AD, отразяващ случая по това време. Други предполагаеми случаи на злоупотреба с неговото куче, риба и птици не са довели до присъди.

Тийнейджър нападна с нож учители и ученици в гимназия в Испания

Тийнейджър нападна с нож учители и ученици в гимназия в Испания

Един от учителите е по-сериозно ранен