Европа отчита най-голямо увеличение както на новозаразените с коронавирус, така и на смъртните случаи през последната седмица. Това съобщиха в сряда от Световната здравна организация (СЗО), цитирани от АП.

Новите случаи на COVID-19 в 53 европейски държави сочат 18% увеличение през последната седмица и това е за четвърта поредна седмица.

Европа отбеляза 14% увеличение на смъртните случаи, свързани с вируса. Това възлиза на повече от 1,6 милиона нови случая и над 21 000 нови смъртни случая.

Само в Европа заболеваемостта и смъртността от COVID-19 растат

Само в Европа заболеваемостта и смъртността от COVID-19 растат

Над 2,8 милиона са новите случаи на коронавирус в света за седмица

Съединените щати отчитат най-големия брой нови случаи през последните седем дни - близо 513 000 нови случая, въпреки че това е спад от 12% спрямо предходната седмица, както и над 11 600 смъртни случая, което е приблизително същия брой като предходната седмица.

Великобритания е на второ място с повече от 330 000 нови случая. Русия, която записа серия от национални ежедневни рекорди през последните дни, има близо четвърт милион нови случаи през последната седмица.

Служители на СЗО посочиха редица фактори за проблемите с вируса на Европа, включително относително ниските нива на ваксинация в някои страни от Източна Европа. Държави като Украйна, Румъния, България, Молдова и Грузия, имат едни от най-високите нива на заразяване на 100 000 души през последната седмица.

Околийски: Рискуваме България да стане оазис на пандемията

Околийски: Рискуваме България да стане оазис на пандемията

Недоумява как учителите станаха жертва на дезинформация