Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че "задава се още една буря", описвайки драматичния напредък на варианта "Омикрон" в цяла Европа, информира ДПА.

След идентифицирането му преди по-малко от четири седмици, вариантът на коронавируса беше открит в най-малко 38 от 53-те страни членки на европейския регион на СЗО, уточни регионалният директор на агенцията на ООН Ханс Клуге във Виена.

Байдън: Омикрон достигна и до Белия дом

Байдън: Омикрон достигна и до Белия дом

Пандемията в САЩ

Много въпроси за "Омикрон" остават без отговор, отбеляза Клуге, но вече е известно, че вариантът се е превърнал в доминиращ щам в няколко страни, включително Дания, Португалия и Великобритания, "където заразените с него се удвояват на всеки един и половина до три дни, генерирайки невиждани досега скорости на предаване".

През следващите няколко седмици, подчерта Клуге, новият вариант ще стане доминиращ в повече страни в Европа, подлагайки на натиск вече напрегнатите здравни системи още повече до точка на пречупване.

Обмислят да се намали срокът за бустерна доза заради Омикрон

Обмислят да се намали срокът за бустерна доза заради Омикрон

За целта предстои заседание на експертния съвет

"Омикрон" вероятно ще се превърне в доминиращия вариант, циркулиращ в Европа, изтъкна той, добавяйки, че: "Големият обем на новозаразените с COVID-19 може да доведе до повече хоспитализации и масови смущения в здравните системи и други критични услуги."