Обмисля се намаляване на срока за поставяне на бустерна доза на ваксините срещу коронавирус от 6 месеца заради наличието на новата мутация - Омикрон. Това съобщи на пресконференция в МЗ държавният главен инспектор доц. Ангел Кунчев. За целта предстои заседание на експертния съвет по имунопрофилактика. В България има излишък от ваксини, съобщи от своя страна изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

Те са с различен срок на годност, ще бъдат бракувани и унищожени малко от тях, категоричен е той. Все пак броят им е по-малък заради увеличение на ваксинацията, каза още Кирилов.

В 69 пункта поставят ваксина срещу коронавирус на деца

В 69 пункта поставят ваксина срещу коронавирус на деца

Ваксините за деца са с по-дълъг срок на годност

По отношение на нови доставки - в първите месеци на следващата година се очакват ограничени доставки, тъй като имаме достатъчно налични количества. В случай на нужда ще се обсъждат възможностите за доставка на ваксината на "Нова вакс", засега такава не е правена, извършва се анализ на нуждите.

Има риск заради трудните възможности за дарение и препродажба, трябва прагматично да се подхожда в случаите на заявка на нови ваксини, препоръча той. България има портфолио от всички категории от ваксини, които са налични в ЕС.