Педиатричната ваксина срещу коронавирус ще се поставя в 69 пункта у нас. Препаратът е предназначен за деца от 5 до 11 години. Флаконите са 10-дозови, което прави организацията по поставянето по-сложна - трябва да се съберат 10 желаещи деца и тогава да се отвори флакон с ваксина.

Ваксините за деца са с по-дълъг срок на годност от тези за възрастни. След отваряне, флаконът може да се използва до 12 часа, а съхраняването преди отваряне е в срок от 10 седмици.

Припомняме, че вчера пристигнаха у нас първите ваксини срещу COVID-19 за деца.

Първите ваксини за деца пристигат днес в България

Първите ваксини за деца пристигат днес в България

Те ще пристигнат в три пункта в София, Пловдив и Велико Търново

Ваксините, които вече са в България, са педиатрични, с променен състав от гледна точка на съдържанието на антигена и идентични с останалите ваксини, но съдържат три пъти по-малко микрограма в доза от активното вещество заради специфични изследвания на Европейската агенция по лекарствата. Това обясни националният здравен инспектор Ангел Кунчев по време на пресконференция в Министерство на здравеопазването.

Именно това, че флаконите, които се използват, са 10-дозови, усложнява организацията и затова децата трябва да се групират така.

Кунчев препоръча предварително да се направи уговорка за час - за да се групират по 10 деца и да не чакат. Разбира се, ако отидат директно родителите с децата, няма никой да ги върне, увери той.

Остава възможността и да се поставят ваксини при личния лекар, ако има интерес и достатъчни заявки, МЗ може да осигури ваксини за деца и на места.

Обмислят да се намали срокът за бустерна доза заради Омикрон

Обмислят да се намали срокът за бустерна доза заради Омикрон

За целта предстои заседание на експертния съвет

Ваксините за деца се прилагат в мускула, в ръката, страничните реакции са като при останалите ваксини - лека температура, зачервяване на мястото на ръката. 28 дни след първата доза втора може да се постави при имунокомпрометирани деца.

За момента не се обсъжда бустерна доза при тази ваксина, защото са необходими повече данни.

Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов коментира страховете от ваксината. По думите му - тя е одобрена от Европейската агенция по лекарствата, а в САЩ и Израел вече има сериозен опит във ваксинирането на деца. Има надеждни данни, които да показват, че ваксината може да бъде прилагана в тази възрастова група, категоричен бе той. Данните за ефикасност показват, че са сравнени рисковете и при 13 000 ваксинирани деца - 300 са имали симптоматичен ковид, а при плацебо групата - от 700 - 16 случая, ефикасността е 91%, посочи още Богдан Кирилов.

Най-често се наблюдава болка и зачеряване, не са идентифицирани допълнителни рискове - педиатричният изследователски план се одобрява от ЕАЛ. На база новите данни се вижда, че по отношение на безопасност - няма притеснения, които да дават основание на Европейската агенция по лекарствата да потвърди отношението полза - риск. За всички участници в клиничните изпитвания - има проследяване два месеца. То продължава и след като приключи тази част от клиничното изпитване. В ЕС във възрастовата група под 18 г. - към края на ноември са приложени над 18 млн. дози, добави още специалистът.

Епидемиолог: Ваксината за децата не е експериментална течност

Епидемиолог: Ваксината за децата не е експериментална течност

Единственото трайно противопоказание е алергична реакция към съставките на ваксината

Д-р Кремена Пармакова, експерт в МЗ, поясни още, че поставянето на педиатричната ваксина ще се случва по същия начин като другите ваксини - родител с детето посещава ваксинационния пункт, прави се преглед на детето, прави се разпит за наличие на заболявания и се записва в регистъра. След като се впише, детето ще може да получи и цифровия ковид сертификат. В пунктовете са наясно с начина на съхранение и приложение на ваксините. Ваксината е доброволна, по желание, препоръчителна, по време на ваксинацията не е нужно да присъства педиатър.

В София пунктовете за ваксинация на деца са в Пирогов, Детската болница Иван Митев, ДКЦ "София мед" в ж.к "Люлин" и Окръжна болница "Света Анна".