Търговски кораб е подал сигнал за помощ, след като е бил ударен в Червено море край Йемен, съобщава "Франс прес".

Вероятно това е най-новата атака на подкрепяните от Иран бунтовници хуси.

По данни на фирмата за морска сигурност Ambrey корабът е бил поразен на около 68 морски мили югозападно от контролирания от бунтовниците пристанищен град Ходейда.

Компанията "оцени плавателния съд в съответствие с целевия профил на хусите по време на инцидента".

Впоследствие "Ройтерс" съобщи, че корабът е гръцка собственост.

Британската агенция за морска търговия (UKMTO) посочи, че бял плавателен съд с дължина 5-7 метра се е блъснал в кърмата на товарния кораб.

Корабът, плаващ под либерийски флаг, е претърпял щети при нещо, което, изглежда, е било умишлено нападение, заявиха двама източници от гръцкото корабоплаване и добавиха, че машинното отделение се е напълнило с вода.

Корабът е плавал за Индия.

САЩ съобщиха за атака на хуси по два търговски кораба в Аденския залив

САЩ съобщиха за атака на хуси по два търговски кораба в Аденския залив

Няма пострадали

Хусите, които са във война с водена от Саудитска Арабия коалиция, след като прогониха правителството от столицата Сана през 2014 г., от ноември насам предприеха десетки атаки с дронове и ракети срещу кораби в Червено море и Аденския залив.

Те твърдят, че действат в знак на солидарност с палестинците, докато Израел и "Хамас" водят война в Газа. САЩ и техните съюзници обаче ги определят като безразборни и заплаха за световната търговия.

Атаките принудиха редица търговски превозвачи да пренасочат корабите си към други маршрути и породиха страхове, че войната между Израел и "Хамас" може да се разпространи и да дестабилизира Близкия изток.

Експлозия избухнала близо до кораб в Червено море

Експлозия избухнала близо до кораб в Червено море

Плавателният съд отговаря на целевия профил на йеменските бойци хуси