Близо 900 полета в Япония бяха отменени и на 240 000 души беше наредено да се преместят на безопасно място, след като бавно движещият се тайфун Лан достигна сушата рано във вторник, прекъсвайки електрозахранването на десетки хиляди домове, предава Ройтерс.

Тайфунът Лан, приближаващ се от Тихия океан, стигна до южния край на префектура Уакаяма, на около 400 км югозападно от Токио, като удари голяма част от Централна и Западна Япония с проливен дъжд и силни ветрове.

Властите издадоха предупреждения за наводнения и свлачища,а в резултат на тайфуна се образуваха торнада.

Създали са центрове за евакуация в безопасни сгради и високи места за жителите в 11 префектури, предупредени от Агенцията за управление на пожари и бедствия да потърсят подслон.

Освен прекъсването на полетите, опасният дъжд и вятър наложиха затварянето на някои пътища и спирането на десетки влакове.

Бурята идва дни след като тайфунът Ханун удари Япония по време на пиковия празничен сезон Обон, когато много заводи затварят и жителите се завръщат в родните си градове и села.

През следващите 24 часа в централния район Токай, където има заводи на "Тойота" се очаква да падне около 350 мм дъжд, почти три пъти повече от средните валежи за месец август.

Домове и предприятия понесоха известни щети от водата в град Нара и медиите съобщиха, че няколко души са били съборени от вятъра и са пострадали.

Прекъсванията на електрозахранването засегнаха почти 90 000 домакинства в централните и западните райони, съобщиха комуналните служби.

Тайфунът Лан е съпроводен с устойчиви ветрове от 150 км/ч и се движи на северозапад през западната част на главния остров Хоншу с около 15 км/ч. Прогнозите са, че ще достигне Японско море до сряда рано сутринта и ще се придвижи на север, според японската метеорологична агенция.

Тропическата буря Ханун отслабва, след като връхлетя Южна Корея

Тропическата буря Ханун отслабва, след като връхлетя Южна Корея

Тропическата буря отслабва, след като оставя разпръснати щети в Южна Корея, което се превръща в скаутски концерт