Мощно торнадо удари най-големия новозеландски град Оукланд, при което загинаха най-малко двама души, а пострадаха десетки. „Франс Прес" съобщава, че покривът на търговски център в предградията е бил буквално отнесен.

Развиващите 200 км/ч ветрове се развихрили в следобедните часове местно време в предградието Албъни. Множество коли били преобърнати, а големи дървета били лесно изкоренени от торнадото, което оставило следа от разрушения, дълга километри.

Телевизионни кадри показват големи парчета от покривни конструкции и други отломки, които летят във въздуха, докато паникьосаните хора търсят убежище. Очевидци на бедствието го описаха като „гигантска прахосмукачка". „Всичко изглежда като снимачна площадка на филм. Парчета желязо летяха на 100 метра височина", разказа жител на града.

Кметът на града Лен Браун посочи, че двама души със сигурност са загинали, а десетки са пострадали. Градоначалникът добави, че броят на жертвите може да порасне още. „Това е абсолютно бедствие", коментира Браун.

Метеоролози коментираха, че торнадото е атакувало без никакво предупреждение. Те посочиха, че окото на бурята е имало радиус от около 5 метра и „успокоиха", че торнадата в Нова Зеландия обикновено са с такава сила и не могат да се сравняват с тези в САЩ.

Това е поредно природно бедствие в Нова Зеландия. Припомняме, в края на месец февруари 2011 г. земетресение с магнитуд от 6.3 по скалата на Рихтер, регистрирано в един от най-големите градове в страната - Крайстчърч, отне живота на повече от 100 души, а над 300 получиха различни наранявания.

През септември 2010 г. Крайстчърч беше ударен от трус със сила 7,4 по Рихтер. Най-малко 500 сгради пострадаха тогава, а щетите възлязоха на почти 1,5 млрд. долара.
Двама души получиха сериозни травми.