Три от петте активни международни подводни интернет кабели на Виетнам са извън строя, съобщиха държавните медии през уикенда, което е втората голяма серия от прекъсвания в страната за малко повече от година, предава Ройтерс.

Проблемите с трите кабела, които свързват Виетнам със Съединените щати, Европа и Азия, "са засегнали значително интернет връзката на Виетнам със света", съобщи официалната Виетнамска информационна агенция (VNA).

Виетнам е свързан със световния интернет главно чрез пет подводни кабела с общ капацитет от близо 62 Tbps, според данни от FPT, един от водещите интернет доставчици в страната. Не е ясно дали трите кабела, които представляват по-голямата част от честотната лента, са напълно или частично повредени. Не съобщава и как са били повредени.

Интернет доставчиците Viettel и VNPT, които са инвестирали в кабелите, не са отговорили на запитванията за коментар.

Виетнамската информационна агенция съобщи, че интернет потребителите изпитват особени затруднения при достъпа до услуги, които имат сървъри, разположени в чужбина. Няма посочен срок за ремонт на кабелите, се казва в доклада.

Проблемите с подводните интернет кабели не са рядкост във Виетнам. В началото на миналата година  всичките пет кабела, доставящи интернет за страната, бяха повредени за няколко седмици.

Виетнамските медии не посочват възможни причини, но припомняме, че китайски кораб скъса интернет кабели и газопровод, свързващи Естония в Финландия и Швеция. В последствие се доказа, че корабът NewNew Polar Bear е скъсал подводните комуникации, влачейки по дъното своята огромна котва. Все още се разследва въпроса дали се касае за инцидент или за умишлено дейстие.

Очакваната визита на Путин във Виетнам разгневи САЩ

Очакваната визита на Путин във Виетнам разгневи САЩ

"Никоя страна не трябва да дава на Путин платформа за насърчаване на агресивната му война"