Трима души са изчезнали в Гърция, след като циклонът "Зорба" връхлетя с ветрове, проливен дъжд и наводнения в няколко части на страната, съобщава "Ройтерс".

В събота започна рядко срещана тропическа буря, която засегна най-вече райони на остров Евия, източно от континенталната част на Гърция и южния полуостров Пелопонес.

Към момента има информация за изчезнала двойка на средна възраст и млад мъж, чиято кола е намерена изоставена в района на Евия. Службата за гражданска защита коментира, че е започнала спасителни операции до град Мантуди.

Корабите са задържани в основните пристанища на Гърция и трафикът е прекъснат в много други райони в страната, тъй като пътищата са наводнени поради силния дъжд. Вятърът причини прекъсвания на електрозахранването и събори дървета в цялата страна.

Пожарникарите досега са получили повече от 1300 обаждания за помощ, за спасяване и евакуиране на хора в автомобили и наводнени домове. Улици са превърнати в реки в по-голямата част на Коринт в Пелопонес, а огромни вълни сринаха бреговете на крайбрежни градове в региона.

"Пелопонес се държи, въпреки този екстремен климатичен феномен", коментира областният управител Петрос Татулис, добавяйки, че домове и инфраструктура са пострадали.

МВнР предупреди пътуващите за Гърция да бъдат внимателни

МВнР предупреди пътуващите за Гърция да бъдат внимателни

Влошаване на времето се очаква в следващите дни

Температурите се понижиха неочаквано с 10 градуса тази седмица, скоростта на вятъра надхвърли 100 километра в час в няколко района.

Службата за гражданска защита предупреди, че северната и централна Гърция могат да бъдат засегнати днес и призова гражданите да предприемат мерки за самозащита.

Властите също така са загрижени, че тропическата буря може да причини свлачища и наводнения в райони около Атина, които скоро бяха засегнати от пожари и наводнения.