Двама палестински нападатели от "Хамас" откриха огън на автобусна спирка по време на сутрешния час пик в четвъртък на входа на Йерусалим, убивайки най-малко трима души и ранявайки осем други, съобщиха израелските власти.

"Терористите пристигнаха на мястото с кола сутринта, въоръжени с пушка М-16 и пистолет", каза полицията. "Терористите започнаха да стрелят по цивилни, преди да бъдат убити на място.

Стрелците са дошли от Източен Йерусалим и са били спрени от войници, които са били извън служба, и друг цивилен, който е бил наблизо, съобщи полицията.

Загиналите са млада жена на 24 и двама възрастни хора.

Израелската агенция за сигурност Шин Бет ги идентифицира като братя на 30 и 38 години, които са били свързани с ислямистката групировка "Хамас", която управлява Газа. И двамата преди това са били в затвора в Израел.

По-късно "Хамас" потвърди, че двамата мъже са били негови членове.

"Операцията дойде като естествен отговор на безпрецедентните престъпления, извършени от окупацията", се казва в изявление, цитирайки военната кампания на Израел в Газа и отношението към палестинските затворници в израелските затвори.

Записи от охранителни камери, получени от Ройтерс, показват моментите на атаката. Вижда се бяла кола, спряла до претъпкана автобусна спирка. След това двама мъже излизат с извадени оръжия и тичат към тълпата, докато хората се разпръсват. Малко след това палестинските нападатели са застреляни.

"Тази атака е още едно доказателство за нашия ангажимент да продължим да се борим със сила и решителност срещу убийствения тероризъм, който заплашва нашите граждани", написа Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел, в социалната медийна платформа X.

Израелската армия е прехванала "въздушна цел" от Ливан

Израелската армия е прехванала "въздушна цел" от Ливан

До момента никой не е поел отговорност за атаките