Правителствата по света трябва да въведат "драконовски" ограничения на пътуванията, за да се спре мистериозният коронавирус в Китай да не се превърне в глобална епидемия. Това обяви екип от експерти, които картографират заразата, съобщава "Франс прес".

Учени от Университета в Хонконг предупредиха, че разпространението на смъртоносния вирус, който наподобява SARS, и който за пръв път се появи в китайския град Ухан, се ускорява.

Заразата с коронавируса се разраства експлозивно, шефът на СЗО замина за Пекин

Заразата с коронавируса се разраства експлозивно, шефът на СЗО замина за Пекин

Заразените вече са 2794, жертвите 80…

"Трябва да сме подготвени, че тази конкретна епидемия може да се превърне в глобална епидемия", изтъкнах Габриел Леунг, който е ръководител на екипа от учени.

"Съществени, драконовски мерки за ограничаване на мобилността на населението трябва да бъдат предприети колкото се може по-скоро", допълни ученият.

Леунг ръководи група изследователи, които картографират вируса, който досега е заразил 2835 души в Китай и е убил 81 души.

Въпреки че огнището на заразата остава 11-милионният град Ухан в централната китайска провинция Хубей, след това той се разпространи в част от най-големите градове на страната, включително Пекин, Шанхай и Чунцин, както и южните градове Шънджън и Гуанджоу.

Коронавирусът затвори границата на Монголия с Китай

Коронавирусът затвори границата на Монголия с Китай

Обявените от Улан Батор мерки са най-драстичните на държава, свързани с вируса, който бързо се разпространява в Китай

"Очакваме да видим епицентрове на самоподдържащи се епидемии в тези и други големи градове в континенталната част на Китай", прогнозира Леунг.

Като се има предвид, че тези градове имат големи регионални и международни транспортни връзки, има "голяма вероятност" тези връзки да разпространят вируса още повече, след като тези градове имат самоподдържащи се огнища, добави той.

Вирусът Ухан е открит в десетина други страни - чак в Северна Америка и Европа - но само чрез шепа хора, пътували предимно от епицентъра на заразата в Ухан.

Международните правителства планират да изведат своите граждани от Ухан, като Испания е последната, която се присъединява към Великобритания, Япония и САЩ, предлагайки да окаже помощ.

Защо Китай не казва всичко за новия коронавирус

Защо Китай не казва всичко за новия коронавирус

Гражданите знаят толкова, колкото държавата смята за правилно...

Последните модели на Университета в Хонконг предупредиха, че броят на действителните инфекции вероятно е много по-висок от официалните данни, които отчитат само онези, които са установени и тестовете им са положителни.

Университетът в Хонконг смята, че до събота може да са заразени 44 000 души, след като се появиха доказателства, които показват, че хората може да са заразени, дори когато не проявяват симптоми на болестта.

Леунг заяви, че броят на инфекциите вероятно ще се удвоява на всеки шест дни, достигайки пик през април и май за онези места, които в момента се борят с епидемия, въпреки че ефективни мерки на здравните власти биха могли да намалят този процент.

Китайският коронавирус се разпространява преди да се появят симптоми

Китайският коронавирус се разпространява преди да се появят симптоми

Загиналите вече са 57 души, а потвърдените заразени - 2027 души

Китайското правителство отцепи Ухан и съседните градове, като ефективно блокира десетки милиони хора в опит да овладее вируса.

Но някои експерти предупреждават, че тези мерки са били взети твърде късно, като милиони са напуснали региона за Лунната Нова година преди налагането на блокадата.