Земетресение 7,1 по Рихтер разлюля Централна Италия, съобщават от американската Геоложка служба.

Трусът е усетен и в Рим. 

Началникът на службата за гражданска защита обяви, че няма пострадали хора при земетресението.

"В момента нямаме данни за жертви", заяви на пресконференция Фабрицио Курчо, началник на италианската служба за гражданска защита.

"Няколко души са ранени", а много пътища - затворени, допълни той, цитиран от ДПА.

10 души са пострадали, един човек е в тежко състояние.

Малко по-късно службата понижи магнитута до 6,6 по Рихтер. 

Епицентърът е на 6 километра северно от град Норча в провинция Перуджа, регион Умбрия, на дълбочина 1,5 километра. Земетресението е станало в 6,40 часа Координирано универсално време. 

Европейският сеизмологичен център съобщава за 6,5 по Рихтер на дълбочина 10 километра. След това са последвали два вторични труса с магнитуд 4,6 и 4,1 по Рихтер. Епицентърът е на 123 километра североизточно от Рим и на 63 километра от Перуджа.

Земетресението е усетено силно също в селата Висо, Пречи и Кастел Сант Анджело, които са изоставени след земетресенията от 5,5 и 6,1 по Рихтер миналата седмица.

Метрото в Рим е спряно. Катедралата "Свети Павел" в столицата е пострадала от земетресението и храмът е затворен за посетители.

Разрушени са много сгради, включително исторически църкви в села и градове. Телевизионни кадри показаха срутена църква в центъра на Норча. Базиликата "Сан Бенедето" e разрушена, както и сградата на кметството в града. 

Снимка 260108

Източник: ЕПА

Няма данни за пострадали българи при земетресението в Италия, съобщиха пред "Фокус" от външното ни министерство.

Европейският сеизмологичен център отбеляза в "Туитър", че това е най-силното земетресение от 1980 година. Центърът допълва, че най-вероятно поредицата от три силни труса в рамките на четири дни в страната е безпрецедентна.

В засегнатия район живеят около 10 милиона души.

Това е 21-то земетресение в Централна Италия за последните 72 часа.

През последните месеци Италия беше разтърсена от няколко силни земетресения и вторични труса. На 24 август близо 300 души загинаха при силно земетресение в страната.

 

Този следобед, отново край Норча, бе регистриран трус с магнитуд 4,6 по Рихтер. Градът е пълен с исторически символи, където напълно са разрушени църквата "Св. Мария" и базиликата "Св. Бенедикт". Любопитното е, че Св. Бенедикт от Норча е един от покровителите на Европа.

Папа Франциск заяви, че се моли за пострадалите от най-голямото земетресение в Италия. По време на традиционната неделна католическа молитва във Ватикана, папа Франциск той каза: "Моля се за ранените и за семействата, които са пострадали и за хората, участващи в спасителните акции и първа помощ. Нека Бог им даде сила и Богородица да се грижи за тях".