Източният индийски град Колката (Калкута) е опустошен от мощен циклон. Циклонът Амфан удари сушата в източната част на Индия и Бангладеш в сряда, убивайки най-малко 15 души и засипвайки крайбрежните райони със свиреп вятър и дъжд, съобщава БиБиСи.

Много от 14-те милиона жители на Колката са без електричество, комуникациите са прекъснати. Министърът за Западен Бенгал Мамата Банерджи заяви, че опустошаването е "по-голямо бедствие от Ковид-19".

Колката е столицата на щата Западен Бенгал, в която са наблюдавани 3 103 потвърдени случая на инфекция.

"Район след район е съсипан. Днес преживях подобна на война ситуация", коментира Бенерджи. Тя обясни, че бурята е убила 10-12 души в Западен Бенгал. Трите области Южен и Северен 24 Парганас и Източен Миднапор са най-засегнати.

Амитабха Бхатасали от БиБиСи в Колката, заяви, че голяма част от града и съседните райони са без електричество от 17 часа. Мобилните телефонни мрежи не работят в някои от най-тежко засегнатите области.

Местните информационни мрежи показват изкоренени дървета, лампи и светофари.

Споделят се снимки и видеа на улици под вода и превозни средства, смазани под паднали дървета, счупени речни пристани.

Журналистите на терен носят маски за лице, за да се защитят срещу Covid-19.

Каджал Басу пише във Фейсбук, че бурята е като ад. Той живее на 12-ия етаж в многоетажна сграда в града и коментира, че сградата "се люлее" като при земетресение. "Звуци от огъване на метал, счупени стъкла. Палмите са изкоренени".

Повечето хора са по домовете си когато удря бурята. Градът е под блокада заради пандемията и властите се подготвяха за циклона с дни.

"Дърветата са изкоренени, захранването е прекъснато, стълбовете на лампите са откачени ... Децата крещяха. Дори при плътно затворени врати и прозорци, къщата ми скърцаше под напора на силния вятър. В рамките на 45 минути улиците навън се наводниха", коментира жителка на Шамик Баг.

Вестник "Телеграф" коментира, че заблатените пътища на Калкута "изглеждаха като тъмно и хлъзгащо влечуго в сряда вечер, докато ветровете на Амфан опустошаваха".

Коронавирусните ограничения затрудняват усилията за спешни действия и помощ.

Мерките за Covid-19 и социалните дистанции затрудняват масовите евакуации на властите, тъй като приютите не могат да бъдат използвани в пълен капацитет.

Бурята е първият супер циклон, който се образува в Бенгалския залив от 1999 г. Въпреки че ветровете му са отслабнали, той все още е класифициран като много сериозен циклон.