Поне 16 души загинаха, след като силни бури и проливни дъждове, донесени от циклона Ремал, връхлетяха бреговете на Индия и Бангладеш и днес. Това съобщават от Reuters.

Със скорост до 135 км/ч. циклонът е прекосил района около южното пристанище Монгладеш в Бангладеш и съседните острови Сагар в индийския Западен Бенгал късно вчера, посочват местни метеорологични служители. Бурята е достигнала сушата около 21 часа местно време, преди да отслабне днес сутринта.

Официалният брой на жертвите се е увеличил и в двете страни, тъй като информацията е пристигнала направо от крайбрежните региони. Към момента поне 10 души са загубили живота си в Бангладеш, съобщи ръководителят на управлението на бедствията Миджанур Рахман, без да предоставя още подробности.

По негови думи двама души са загинали, докато са се насочвали към близките убежища от циклони. Местните власти ще имат нужда от повече време, за да преценят пълния размер на загубите.

"Хората обикновено са много неохотни да напуснат добитъка и домовете си, за да отидат в убежищата. Те чакат до последния момент, когато често е твърде късно", посочи Миджанур Рахман.

Училища и колежи затвориха заради високите температури в Бангладеш

Училища и колежи затвориха заради високите температури в Бангладеш

Това е втората година, в която властите предприемат подобен ход заради екстремните жеги

Допълнително, в индийския щат Западен Бенгал 4 души са загинали от токов удар, съобщиха властите, с което броят на жертвите в щата е достигнал до шест. Един човек е бил убит от падащ бетон в столицата на щата Колката, докато една жена е починала след срутване на глинен дом на остров Мусуни в делтата на Сундарбан.

Бангладеш спря електроснабдяването в някои райони предварително, за да избегне аварии, докато в много крайбрежни градове паднали дървета и скъсани електропроводи допълнително нарушиха доставките, по данни от служители на енергийното министерство.

Близо 3 милиона души в Бангладеш са без електричество. Властите в Западен Бенгал съобщиха, че най-малко 1200 електрически стълба са били изкоренени, докато 300 глинени колиби са били изравнени със земята.

Свирепите ветрове са отнесли и покривите на някои ламаринени и сламени къщи. Дъждът и приливите са повредили още някои насипи и са наводнили крайбрежните райони в Сундарбанс, дом на едни от най-големите мангрови гори в света, които се споделят от Индия и Бангладеш.

14 загинали и над 75 ранени след срутването на билборд в Мумбай

14 загинали и над 75 ранени след срутването на билборд в Мумбай

Билбордът е с девет пъти по-голям от максималния разрешен размер

Наводнени от дъжд пътища попречиха на пътуването в столицата на Бангладеш Дака, където властите, подготвени за бурята, създадоха близо 8 000 убежища от циклони и мобилизираха 78 000 доброволци.

Индийският град Колката възобнови полетите, след като повече от 50 бяха отменени вчера. Възстановени са и крайградските влакове. И двете нации евакуираха близо милион души към предвидените убежища - около 800 000 в Бангладеш и приблизително 110 000 в Индия.

Очаква се бурята да се придвижи на североизток и постепенно да отслабне допълнително днес следобед, носейки още дъждове над щатите там.

Циклонът е първият за тази година, като част от честите бури, които нахлуват по ниско разположените брегове на двете южноазиатски държави през последните години. Това се дължи на изменението на климата, което повишава температурите на повърхността на морската вода.

Пет жертви и над сто ранени след торнадо в Индия

Пет жертви и над сто ранени след торнадо в Индия

Торнадото удари няколко части на област Джалпайгури в неделя