Турция съобщи за още 141 починали от новия коронавирус (COVID-19) през изминалото денонощие, което е рекорд в рамките на 24 часа от началото на епидемията в страната, предаде "Франс прес".

Предишният рекорд беше поставен на 19 април, когато Турция, страна с 83 млн. население, съобщи за 127 починали.

Тридневен комендантски час въвеждат в Турция

Тридневен комендантски час въвеждат в Турция

Кината, театрите, увеселителните заведения, кафенетата ще останат затворени до края на 2020

От началото на епидемията в югоизточната ни съседка са регистрирани общо 12 084 починали от COVID-19, въпреки че нивата на зараза са неясни, тъй като сега властите съобщават само за броя на хората, проявяващи симптоми на COVID-19, а не за всички, които имат положителна проба за коронавируса.

Мрачният рекорд беше регистриран в навечерието на първия комендантски час в Турция след първата вълна на пандемията.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган във вторник обяви множество нови ограничения, включително заповеди хората да са по домовете си до 20:00 ч. в съботите и неделите, докато заразените не намалеят.

Еродган също превключи училищата на дистанционно обучение и наложи изискване ресторантите да предоставят само храна за вкъщи.

Възрастните хора и децата имат право да излизат навън в точно определено време на деня, а магазините и моловете също трябва да са затворени до 20:00 ч. вечерта.

Световната здравна организация похвали реакцията на Турция на здравната криза.

Турция изисква хората да носят маски по улиците в големите градове от юли и приложи мярката на национално ниво през септември.

Ала СЗО разкритикува властите за неяснотите относно това как те броят новозаразени.

Сега Турция публикува броя на "пациентите" с коронавирус, но никога не обясни напълно защо - или точно кога - е направила смяната.

Днес турските власти съобщиха за 5 103 нови "пациенти", с което общият брой на болните от COVID-19 от началото на епидемията достигна 435 000 души.