Около 300 000 нови жилищни сгради ще бъдат построени в пострадалите от земетресенията райони на Турция, за да се възстанови изгубеният жилищен фонд, съобщава в. "Йени Шафак".

Извършената мащабна проверка е установила, че над 211 000 сгради са претърпели сериозни или критични щети. Проверени са общо около 370 000 сгради. В десетте засегнати провинции ще бъде необходимо да се възстановят 400 000 сгради, от които около 300 000 са от жилищния фонд.

Дирекцията за жилищно строителство и градско развитие на Турция вече е започнала да изпълнява плана за реконструкция. На първия етап ще бъдат построени 30 000 сгради, а до юни този брой трябва да достигне 100 000.

$84 млрд. са щетите за икономиката на Турция от земетресение

$84 млрд. са щетите за икономиката на Турция от земетресение

Прогноза на анализатори

Експерти посочват, че 98% от разрушените сгради са построени преди 1999 г., когато страната преживя друго разрушително земетресение. След това бедствие бяха приети редица нови строителни норми. Според вещите лица причината за срутването на повечето сгради този път е размекването на почвата под основите на сградите. Това се дължи на липсата на правилно изградени подземни съоръжения и инженерни пропуски при проектирането и строителството.

На 6 февруари в интервал от девет часа две земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер разтърсиха турската провинция Кахраманмараш. Те бяха последвани от стотици вторични трусове и се усетиха и в съседни страни, от които Сирия беше най-сериозно засегната.

По последни данни над 35 400 души са загинали в Турция, а пострадалите са над 105 000.

Ердоган обеща да възстанови щетите от земетресенията до една година

Ердоган обеща да възстанови щетите от земетресенията до една година

Всяко пострадало семейство ще бъде обезщетено с 10 000 турски лири