Земетресенията в Турция нанесоха щети на икономиката на страната в размер на 84 млрд. долара, или около 10% от БВП. Това съобщава Bloomberg, като се позовава на оценки на Конфедерацията на предприемачите и представителите на бизнеса в републиката.

Според изчисленията на бизнес групата щетите върху жилищните сгради в Турция са 70,8 млрд. долара.

Последиците от земетресенията ще доведат и до намаляване на бюджетните приходи с 10,4 млрд. долара, а загубите на работна ръка ще струват на турската икономика 2,9 млрд. долара.

В статията на Bloomberg се отбелязва, че оценките на конфедерацията са по-високи от тези на други икономисти. Много експерти също така са съгласни, че е твърде рано да се говори за окончателните последици от природното бедствие.

Броят на жертвите на земетресението в Турция и Сирия надхвърля 33 000 души

Броят на жертвите на земетресението в Турция и Сирия надхвърля 33 000 души

Нови данни за трагедията

На 8 февруари турското издание на телевизия NTV съобщи, че Турската фондова борса е преустановила търговията до вечерта на 14 февруари за първи път от 24 години насам, за да избегне паническо бягство от турските акции след опустошителните земетресения.

На 6 февруари Турция беше засегната от няколко опустошителни земетресения, последвани от 1891 вторични труса, според данни на турската правителствена служба за превенция и реагиране при извънредни ситуации (AFAD).

И след 139 часа спасяват живи хора под развалините в Турция

И след 139 часа спасяват живи хора под развалините в Турция

Сирия се чувства изоставена

На 12 февруари турската служба за управление на бедствия съобщи, че броят на жертвите на земетресението в страната е нараснал до 29 605 души.