Спасителните работи в Турция и Сирия продължават и почти седмица след земетресението спасителите все още успяват да извадят живи хора от развалините, но надеждата е все по-малка, съобщи Би Би Си.

139 часа след смъртоносното земетресение спасителите в Южна Турция успяха да извадят изпод развалините седеммесечно бебе. Момчето, наречено Хамза, е спасено в събота.

На кадри, заснети от местните власти, се вижда как спасителите се радват и прегръщат.

В друг град в засегнатата провинция Хатай 12-годишно момиче на име Кади, което е прекарало под развалините на срутена сграда, е извадено от развалините.

Броят на жертвите на земетресението в Турция и Сирия надхвърля 33 000 души

Броят на жертвите на земетресението в Турция и Сирия надхвърля 33 000 души

Нови данни за трагедията

В неделя турските държавни медии съобщиха и за спасяването на 13-годишно дете в град Газиантеп, което нарекоха "истинско чудо".

Друга спасителна акция: баща и дъщеря са извадени изпод развалините. "Той иска две чаши чай", казва един от спасителите.

Броят на потвърдените смъртни случаи в Турция и Сирия надхвърли 33 000.

Междувременно Сирия не е актуализирала броя на жертвите от петък насам, така че истинският брой на жертвите вероятно е още по-голям.

Часовникът тиктака и надеждите, че под развалините все още има живи хора, бавно намаляват.

В същото време спасителите в Сирия критикуват международната реакция на бедствието. Заместник-генералният секретар по хуманитарните въпроси и координатор на ООН за спешната помощ Мартин Грифитс заяви, че светът е "подвел хората в Северозападна Сирия".

Сирия иска помощ от ЕС след опустошителното земетресение

Сирия иска помощ от ЕС след опустошителното земетресение

Жертвите при трусовете са над 9600

"Те с право смятат, че са изоставени. Те чакаха международна помощ, която така и не пристигна", казва той.

Исмаил ал-Абдула от "Белите каски" заяви пред кореспондента на Би Би Си Куентин Сомървил, че ръцете на международната общност са "целите в кръв".