Вирусът SARS-CoV-2 мутира с течение на времето и започва да се разпространява по-бързо по света. Това съобщава MedicalXpress с позоваване на научното списание Science.

Авторите на изследването са изследвали нов щам на вируса, който се появява в Европа и носи името D614G. Учените са установили, че той се предава и се размножава по-бързо от оригиналния китайски щам.

Коронавирус: Италия регистрира 544 починали за денонощие

Коронавирус: Италия регистрира 544 починали за денонощие

37 255 заразени с коронавирус за последните 24 часа

При тестове върху животни беше установено, че новият щам не утежнява хода на заболяването и е по-чувствителен към ваксини и лекарства на основата на антитела.

Изследователите вярват, че щамът D614G увеличава способността на протеина да отваря клетки за навлизане на вируса. Той също така отваря пътя за уязвимо ядро ​​на вируса и антителата като тези, открити в тестваните в момента ваксини, са по-лесни за неутрализиране.

САЩ се приближават към 200 000 души с коронавирус за денонощие

САЩ се приближават към 200 000 души с коронавирус за денонощие

Учени прогнозират повече от 400 000 починали от коронавирус в САЩ до март

"Всички ваксини, базирани на оригиналния китайски щам, предизвикват добър имунен отговор, който предпазва от този щам", каза Ралф Барик, професор по епидемиология, микробиология и имунология в Университета на Северна Каролина, пред WebMD.