Прегряването на кошерите заради глобалното затопляне ще бъде основната причина за масовата гибел на пчелите на всички континенти през следващите години. Това предупреждават учени в статия, публикувана в списание Functional Ecology.

"Ако температурите на Земята се увеличат толкова, колкото прогнозират климатолозите, пчелите ще се окажат на ръба на изчезването, тъй като ще достигнат физиологичните си предели и напълно ще изчезнат в по-топлите райони на техните местообитания. Подобна перспектива ни отрезвява и ни плаши", изтъква Пол Карадона от Северозападния университет в Еванстън.

Съдът на ЕС потвърди забраната на пестициди, убиващи пчелите

Съдът на ЕС потвърди забраната на пестициди, убиващи пчелите

Става въпрос за три неоникотиноида

През последните години учените регистрират бърз спад в броя на домашните и дивите пчели на всички континенти, с изключение на Антарктида, където тях просто ги няма. През последните пет до десет години популациите на диви пчели са намалели с 25-30 процента, а броят на домашните пчели в САЩ само през 2015 г. е намалял наполовина.

Основните причини за масовото измиране на пчелите са глобалното затопляне, паразитни червеи от рода Varroa, които разпространяват вируси, деформиращи крилете на насекомите, пестициците и загадъчния "синдром на колапса на колониите", при развитието на който пчелите работнички внезапно хвърлят матката и напускат кошера.

Опасен пестицид в земеделието убива пчелите

Опасен пестицид в земеделието убива пчелите

Веществото е забранено в повечето страни от ЕС

Карадона и колегите му са се опитали да разберат, каква роля може да играе климатът във всички тези процеси. След редица експерименти учените са стигнали до извода, че причината за масовото измиране на пчелите е това, че заради високите температури в кошера насекомите не могат да изпаднат напълно в хибернация през зимата. Поради тази причина те бързо изгаряли запасите от мазнини и са се събуждали през пролетта отслабени.

Въпреки че този феномен няма почти никакво влияние върху живота на пчелите в естествените кошери, положението може да стане катастрофално през следващите години, когато температурите в кошерите ще са много по-високи на цялата планета.