Европейският съд потвърди частична забрана на три инсектицида, известни като неоникотиноиди, посочвайки, че Европейската комисия е имала право през 2013 г. да забрани тяхната употреба заради защита на пчелите, съобщава "Франс прес".

Решението на съда обхваща три активни субстанции - имидаклоприд, разработена от "Байер", клотианидин, разработена от "Такеда" и "Байер", и тиаметоксам на Syngenta.

Катастрофален мор на птички във Франция заради пестицидите

Катастрофален мор на птички във Франция заради пестицидите

"Положението е катастрофално"

Съдът постановява, че "предпазният принцип" на Европейския съюз означава, че ЕС би могъл да предприеме мерки, ако е налице научна несигурност относно рисковете за човешкото здраве или околната среда и не е трябвало да чака, докато не е станало ясно, че е причинена вреда.

Съдът на Европейския съюз обаче е отменил ограниченията за употребата на различен клас пестициди - фипронил на BASF, тъй като Европейската комисия не е извършила адекватна оценка на въздействието на своите мерки.

Частичната забрана през 2013 г. означава, че неоникотиноидите не могат да се използват за царевица, рапица и някои пролетни зърнени храни. Те все пак обаче могат да се използват за култури като захарно цвекло.

ЕС забрани инсектициди, които убиват пчелите

ЕС забрани инсектициди, които убиват пчелите

Ще се наложи пълна забрана за използване на три пестицида на открито

ЕК реши да преразгледа разрешенията по отношение загубата на пчелни колонии заради злоупотребата с пестициди.

По-голямата част от страните членки на ЕС през миналия месец подкрепиха предложение за забрана на употребата на всякакви неоникотиноиди на открито, ограничавайки използването им за култури, отглеждани в оранжерии.

Химическите корпорации Bayer и Syngenta предупредиха, че забраната на инсектицидите щяла да означава земеделските стопани да се връщат към по-стари химикали и да пръскат повече.

Масово измиране на пчели в Плевенско

Масово измиране на пчели в Плевенско

Местните са сигурни, че е измирането се дължи на пестициди

Те също така твърдят, че Европейската агенция за безопасност на храните е основала констатациите си за възможен риск върху прекомерно високи дози при лабораторни тестове и изисквала провеждането на полеви изследвания на нереалистично голяма площ.

Според Syngenta решението на съда е "разочароващо и жалко" и че научните иновации са единственият начин да се произвежда достатъчно храна и да се опазва околната среда.

Екозащитниците от групата "Приятели на Земята" коментираха, че нови доказателства показват, че неоникотиноидите просъществуват в околната среда много години, всмуквайки се във водите и диви цветя до реколтата, и че реколтите от здравословни маслени семена от частичната забрана насам показват, че химикалите не са необходими.

Решението на съда може да се обжалва пред върховния съд на ЕС.