Украйна се справи с основния етап от ликвидирането на последствията от експлозията на язовира на ВЕЦ Каховка, извършена от руските нашественици.

Това каза министърът на вътрешните работи Игор Клименко на заседание на Президиума на Конгреса на местните и регионалните власти при президента на Украйна. Това съобщава "Укринформ", като се позовава на публикация на Министерството на вътрешните работи в Telegram.

Както припомни министърът, 180 населени места в Херсонска, Днепропетровска и Николаевска области, където живеят почти 900 000 души, са попаднали в зоната на извънредна ситуация.

Ежедневно в ликвидирането на последствията от взрива са участвали над 2000 служители на МВР, 300 единици техника и над 100 плавателни средства.

Близо 700 000 украинци останаха без достъп до питейна вода. На пострадалите са доставени 148 000 тона питейна и техническа вода, почти 119 000 тона продукти и предмети от първа необходимост.

За да се предотврати влошаването на санитарната ситуация, бяха проведени повече от 173 000 проверки съвместно с Държавната служба на Украйна за безопасност на храните и защита на потребителите, местното самоуправление и органите за защита на рибата.

"Украйна ще усеща последиците от това бедствие много дълго време, но ние ще успеем да ги преодолеем с общи усилия", подчерта министърът.

31 загинали след разрушаването на "Каховка"

31 загинали след разрушаването на "Каховка"

29 души са загинали в Херсонска област и двама - в Николаевска област

Припомняме, че атаката срещу язовира от 6 юни 2023 г., контролиран от руските сили, доведе до най-тежката екологична катастрофа в историята на Украйна след аварията в Чернобил през 1986 г. По данни на украинското МВР над 80 населени места в района на Херсон са наводнени, а най-малко 27 души са загинали. Приблизителният размер на екологичните щети, дължащи се на разрушаването на Каховската водноелектрическа централа от Русия, възлиза на най-малко 55 милиарда гривни (1,49 млрд. долара).

Доказателства сочат, че разрушаването на огромния язовир "Каховка" е вследствие на вътрешна експлозия, предизвикана от Русия.

Норвежкият изследователски център NORSAR засече сеизмични явления в деня на разрушаването на язовирната стена. Часът и местоположението (координати: 46.7776, 33.37) съвпадат със съобщенията в медиите за срутването на язовир Каховка.

2 млрд. долара преки загуби заради "Каховка"

2 млрд. долара преки загуби заради "Каховка"

Щети в жилищно-комуналния сектор, енергетиката, селското стопанство, транспорта, екологията и индустрията