Украйна претърпя най-малко 2 милиарда долара преки загуби, причинени от разрушаването на ВЕЦ "Каховка". Става въпрос за щети в жилищно-комуналния сектор, енергетиката, селското стопанство, транспорта, екологията и индустрията.

Това съобщава "Укринформ", с позоваване на пресслужбата на Министерството на икономиката.

Жилищната индустрия претърпя загуби от 950 милиона долара. По предварителна информация около 20 000-30 000 къщи в Херсонска област и повече от 500 частни къщи в Николаевска област се оказаха в наводнени райони.

Енергийният сектор претърпя загуби от 624 милиона долара - по-специално загубите от разрушаването на ВЕЦ Каховка, която не може да бъде възстановена, се оценяват на 586 милиона долара. Нуждите за изграждането на нова водноелектрическа централа ще възлизат на около 1 милиард долара. Щетите в транспортния сектор достигнаха 311 милиона долара.

Повече от 290 км пътища са засегнати от наводнението. Индустриалните загуби се оценяват на 105 милиона долара. Общо 28 големи промишлени съоръжения, разположени на десния и левия бряг на река Днепър, бяха наводнени.

Селскостопанският сектор претърпя загуби от 25 милиона долара. Околната среда и екологията претърпяха загуби от 1,5 милиарда долара - 150 тона нефт изтекоха при експлозията на язовира. Нивото на соленост на Черно море край Одеса е почти три пъти по-ниско от нормалното.

Зеленски обвинява Русия, че крие доказателства за "Каховка"

Зеленски обвинява Русия, че крие доказателства за "Каховка"

Изнасят се тела на загинали и се крият доказателства, според Киев

"Продължаваме да регистрираме щетите и да оценяваме щетите, причинени от взривяването от Русия на язовира на ВЕЦ Каховка. Жилищният фонд на Херсонска и Николаевска области претърпя огромни загуби. Преките щети от наводненията на частни къщи и свързаната с тях инфраструктура се оценяват на 950 милиона долара Повече от една четвърт от общата сума на щетите - 586 милиона долара - са пряко свързани с разрушаването на водноелектрическата централа, която ще трябва да бъде построена от нулата", каза първият вицепремиер - министър на икономиката на Украйна Юлия Свириденко.

Тя отбеляза, че първостепенен проблем остава осигуряването на питейна вода за засегнатите райони. Така бюджетната комисия одобри отпускането на 41 милиона долара за изграждането на водопроводи.

ООН: Очаквайте мини по плажовете на Черно море заради язовир "Каховка"

ООН: Очаквайте мини по плажовете на Черно море заради язовир "Каховка"

Противопехотните мини са достатъчно леки, за да се носят по течението на голямо разстояние

В нощта на 6 юни 2023 г. бе взривен язовир "Каховка", което причини големи наводнения в Херсонска и Николаевска области.

Много хора загинаха.

Рисковете от епидемии са огромни, предупредиха експерти.

Водата в Днепър бе замърсена 28 хиляди пъти над нормата. Забранено бе да се влиза в Черно море на украинското крайбрежие. Комуналните служби извадиха трупове на животни.

Язовирът на Каховската водноелектрическа централа се разруши почти едновременно с началото на контранастъплението на въоръжените сили на Украйна, по време на което украинските военни действат едновременно в няколко направления в Запорожка и Донецка области.

Украйна и Русия взаимно се обвиниха за взрива.