Ураганът Хелен премина през Флорида и достигна Джорджия в петък, носейки едни от най-силните ветрове, регистрирани в САЩ. Ураганът от четвърта категория удари крайбрежието на Флорида със скорост на вятъра от 225 км/ч. и предизвика мащабни разрушения. Властите съобщиха за поне една жертва във Флорида, когато автомобил бе ударен от отломки, а повече от един милион домакинства останаха без електричество, предава Ройтерс.

Ураганът, който достигна сушата около 23:10 ч. местно време местно време в четвъртък (6:10 часа българско време в петък), предизвика тежки наводнения в някои райони. Очаква се, че броят на жертвите може да нарасне, тъй като спасителни екипи не могат да реагират незабавно заради бурята.

В момента Хелен е отслабнал до ветрове от 120 км/ ч. и се придвижва на североизток в посока щата Джорджия, където се очакват опасни наводнения и бурни вълни с височина до 6 метра. Според прогнозите ураганът ще причини значителни щети и на селскостопанските култури в Джорджия, като памук и пекан, които са в процес на прибиране на реколтата.

Губернаторът на Флорида, Рон ДеСантис, призова гражданите в застрашените райони да останат в безопасност и добави, че "сценарият е наистина несъвместим със спасителни операции". Големи части от крайбрежните райони на щата са под евакуационни заповеди, а редица летища, включително тези в Тампа и Талахаси, временно прекратиха полетите си.

Предварителните загуби за застрахователната индустрия се оценяват на между 3 и 6 милиарда долара, а щетите на федералните програми за застраховка може да достигнат 1 милиард долара.

Хелен е един от най-мощните урагани, удряли САЩ, и седмият най-силен, достигнал Флорида според данните на Националния център за урагани.

Тропическата буря Хелен застрашава Флорида

Тропическата буря Хелен застрашава Флорида

Очаква се тя да се превърне в ураган от 3-та категория