Ураганът "Ирма" предизвика масови разрушения на Карибите, като редица сгради са били пометени, а най-малко 10 души загинаха, съобщават световните осведомителни агенции.

Малкият остров Барбуда е "почти необитаем", докато властите предупреждават, че френската част на остров Свети Мартин е почти разрушена.

Броят на жертвите се очаква да нарасне.

Междувременно две други бури са се превърнали в урагани.

Ураганът "Ирма", който е от петата най-висока категория, минава северно от американската територия Пуерто Рико, съобщиха от Националния център за ураганите на САЩ.

Повече от половината 3 млн. жители на острова останаха без ток, след като "Ирма" предизвика поройни дъждове и силни ветрове. Власите обявиха, че може да няма електричество в продължение на няколко дни.

Най-мощната атлантическа буря от десетилетие предизвика ветрове със скорост от 295 км/ч и се очаква да премине близо до или край северното крайбрежие на Доминиканската република днес.

Ураганът "Ирма" първо удари островната държава Антигуа и Барбуда. В Барбуда се съобщава за най-малко една жертва, където премиерът Гастон Браун заяви, че около 95 процента от сградите са понесли някакви щети.

"Това е абсолютно опустошение", изтъкна кой, след като прелетя над острова, на който живеят около 1600 души, като допълни: "Островът е буквално под вода. Всъщност смятам, че в сегашния си вид Барбуда е почти необитаема."

Ураганът "Ирма" се превръща в най-мощната буря в Атлантика

Ураганът "Ирма" се превръща в най-мощната буря в Атлантика

Бедствено положение в Пуерто Рико, Флорида и Американските Вирджински острови

Антигуа обаче, където живеят около 80 хил. души, е била пощадена от стихията, като там няма жертви.

Властите потвърдиха за най-малко 8 жертви и значителни щети освен на о. Свети Мартин, също и на френския остров Сейнт Бартс, който е известен като най-красивия остров на Карибите.

Прочутото с прелитащите буквално над главите на плажуващите самолети от клипчета в интернет летище на о. Свети Мартин, което е третото най-голямо на Карибите, е било разрушено, като местните власти посочват, че повечето сгради на територията са изравнени със земята.

Жителите са без питейна вода и електричество, като аварийните екипи все още се опитват да се доберат до най-тежко засегнатите райони.

"Това е огромна катастрофа - 95 процента от острова е разрушен", заяви най-високопоставеният властник на острова Даниел Гибс.

За значителни щети също така се съобщава и в холандската част на о. Св. Мартин, който е известен като Синт Мартен.

Северна Каролина обяви извънредно положение заради Ирма

Северна Каролина обяви извънредно положение заради Ирма

Редица американски щати се готвят за поредно бедствие за последните месеци

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че той и неговите сътрудници наблюдават напредването на урагана "Ирма". "Изглежда като нещо, което може да бъде нещо, което няма да бъде добре. Вярвайте ми, не е добре", коментира той пред журналисти в Белия дом.

Все още не е ясно какво въздействие може да има "Ирма" върху територията на САЩ, но прогнозите показват, че той може да удари щата Флорида в неделя.

Властите са започнали да евакуират туристи и жители на курорта Флорида Кийс. 

Полетите от и за няколко летища във Флорида са били отменени, докато от международното летище в град Орландо, който се намира във Флорида, обявиха, че търговските полети ще бъдат преустановени в 17 часа местно време в събота.

Извънредно положение е било обявено във Флорида, Пуерто Рико и американските Вирджински острови.