По последни данни най-малко 21 души са загинали, а много са в неизвестност след мощното земетресение , което разтърси Соломоновите острови и последвалото цунами.

Вълната разруши цели селища и предизвика състояние на повишена готовност в Тихия океан, което бе отменено около 9 часа по-късно, но бдителността в района остава повишена.

Земетресението с магнитуд от поне 8.0 по Рихтер изравни със земята много сгради на остров Гизо, северозападно от столицата Хониара, а последвалата вълна помете много домове и прогони хората по високите части на острова.

На Гизо са загинали най-малко седем души, много от тях застигнати от цунамито в домовете си. Могат да се видят телата на други жертви, но заради високите вълни до тях не може да се достигне.

Правителствен говорител обяви, че на места вълната е била с височина от близо 10 метра и някои селища са напълно пометени, предаде Ройтерс.

Епицентърът бе на 350 километра северно от Хониара.

Хуманитарни работници алармираха, че лошите комуникации затрудняват установяването на точни данни към момента. Според правителството щетите възлизат на милиони долари.

Все пак властите обявиха, че са имали късмет - жертвите щяха да са много повече, ако бедствието бе връхлетяло по тъмно, когато хората спят, каза министър-председателят Манасе Согаваре.