В Антарктида е била регистрирана най-високата температура, откакто се правят такива измервания, като термометърът на аржентинска изследователска станция е отчел 18,3 градуса по Целзий, което е подобряване на предишния рекорд с 0,8 градуса, съобщава "Гардиън".

Измерването, направено в станция "Есперанса", която се намира в северния край на полуострова на континента, побеждава предишния рекорд на Антарктида от 17,5 градуса, поставен през март 2015 г.

Публикация в профила в "Туитър" на метеорологичната служба на Аржентина разкрива поставения рекорд. Аржентинската станция прави измервания на температурите в Антарктида от 1961 г. насам.

Полуостровът на Антарктида - зоната, която сочи към Южна Америка - е едно от най-бързо затоплящите се места на Земята, нагрявайки се с почти 3 градуса през последните 50 години според Световната метеорологична организация. Почти всички ледници в района се топят.

Измерването на "Есперанса" подобрява температурния рекорд за континента Антарктида. Рекордът за целия район около Антарктида, т. е. навсякъде на юг от 60 градуса южна ширина, е 19,8 градуса, регистриран на остров Сигни през януари 1982 г.

Януари 2020 година - най-топлият в историята на Европа

Януари 2020 година - най-топлият в историята на Европа

С 3,1 градуса над средната температура, регистрирана между 1981 и 2010 г

Проф. Джеймс Ренуик, климатолог от Университета Виктория в Нова Зеландия, е член на специална комисия на Световната метеорологична организация, която е проверила предишни рекорди в Антарктида.

Той е казал, че е вероятно комисията да бъде събрана отново, за да провери новия рекорд, регистриран на "Есперанса".

Той изтъкна: "Разбира се, рекордът трябва да бъде проверен, но в очакване на тези проверки, това е напълно валиден рекорд, а тази измервателна станция е добре поддържана."

"Отчетената температура е впечатляваща, след като минаха само пет години от поставянето на предишния рекорд и той е почти с един градус по-висок. Това е знак за затоплянето, което се случва там, което е много по-бързо от средното за света. Да има нов рекорд, поставен толкова бързо, е изненадващо, но кой знае колко дълго той ще се задържи? Вероятно изобщо не толкова дълго", подчерта проф. Джеймс Ренуик.