Множество пожари бушуват безконтролно в цяла Австралия на фона на гореща вълна, при която температурите надвишиха 40 градуса по Целзий във всеки щат, съобщава Би Би Си.

Най-опасните пожари днес са в щата Виктория.

Около 30 000 жители и туристи бяха призовани да напуснат Източен Гипсланд - популярен ваканционен район - но по-късно евакуациите бяха сметнати за твърди рисковани, след като пожарите вилнеят по главни пътища.

Рекордни жеги и катастрофални горски пожари в Австралия

Рекордни жеги и катастрофални горски пожари в Австралия

Най-малко двама души са загинали в щата

Пожарникар доброволец е загинал в битка с пожар в щата Нов Южен Уелс. Премиерът на щата Гладис Береджиклян определи смъртта му като "сърцераздирателна".

"Думите са слаби в моменти като този", написа тя в "Туитър". Други двама мъже са били откарани в болница с изгаряния, след като са се борили с пожара източно от град Олбъри. Смята се, че камионът им се е преобърнал заради бурни ветрове.

Общо 10 души са загинали от септември насам в Австралия заради бушуващите горски пожари.

Метеоролозите посочват, че климатичната система в Индийския океан, известна като дипол, е основният двигател зад екстремните горещини в Австралия.

Премиерът на Австралия на почивка на Хаваите, докато страната гори

Премиерът на Австралия на почивка на Хаваите, докато страната гори

Поднесе извиненията си

Парещите температури, силните ветрове и гръмотевичните бури създадоха опасни условия в щата Виктория днес.

В района на Източен Гипсланд, три пожара горят близо до градовете Бръдън, Бъчан и Бонанг, бързо разраствайки се, след като температурите се повишиха до около 45 градуса.

Властите уточниха, че пожарите, разгаряни от ветровете, се движат към брега и са се придвижвали по-бързо от предвиденото.

"Имахме тежък ден във Виктория", оплака се Андрю Криспин, който е комисар по управление на извънредните ситуации в щата.

Два поредни дни Австралия чупи рекордите за най-топъл ден

Два поредни дни Австралия чупи рекордите за най-топъл ден

Средната температура е достигнала 41,9 градуса по Целзий

По думите му огромните пожари са генерирали свои собствени метеорологични системи от димни колони, "издигащи се в атмосферата на височина от 14 км".

"От тези колони излизат мълнии. Това е непредсказуемо (и) там е опасно", изтъкна Криспин.

Подобни генерирани от пожарите гръмотевични бури също са били регистрирани в Нов Южен Уелс.

Ударите на светкавици в сухи, засегнати от суша гори имат потенциал бързо да се превърнат в пожари, които застрашават човешки животи и домове.

Суха светкавица е разпалила най-малко 70 нови пожара в региона през последните 24 часа.

250-километров участък от магистралата Princes на изток от Бейрнсдейл е бил затворен днес.

В Австралия обявиха извънредно положение заради пожарите

В Австралия обявиха извънредно положение заради пожарите

100 пожара бушуват в Нов Южен Уелс...

В неделя Криспин призова хората в региона - на около 280 км източно от Мелбърн - "да се махат", но потвърди днес, че много хора са останали в района.

На друго място в щата е отменен голям музикален фестивал в новогодишната нощ, след като организаторите предупреждават, че заплахата от горски пожар е твърде голяма.

Около 9 000 души вече са се били събрали на къмпинг за фестивала Falls в Лорн. Достъпът е с една жп линия, което означава, че хората, които са отишли на фестивала, не биха могли да се евакуират бързо.

"Изключително сме разочаровани да отправим този призив, но безопасността на нашите посетители, артисти и персонал е наш основен приоритет", посочи организаторката Джесика Дюру.

В Южна Австралия екипите се бориха с "катастрофални" пожари в лозаро-винарски район на североизток от Аделаида.

В щата остров Тасмания също са се борили за овладяването на горски пожари на фона на големи горещини. Хобарт, столицата на Тасмания, преживя най-горещия си декемврийски ден в историята, след като температурите достигнаха 40,8 градуса.

Австралия регистрира най-топлия ден в историята си

Австралия регистрира най-топлия ден в историята си

Тази седмица континентът е обхванат от гореща вълна

Повече от 100 пожара продължават да горят в Нов Южен Уелс, най-тежко засегнатия щат от пожарите досега през тази година. Температурите надвишават 41 градуса в части от щата, включително в Сидни, най-големия град в Австралия.

Властите предупредиха, че "влошаването на метеорологичните условия" би могло да влоши пожарите в щата утре.

Град Балморал, югозападно от Сидни, беше до голяма степен унищожен на 22 декември при подобни условия.