„Гордея се с вас и благодаря“. С тези думи шефът на пожарната главен комисар Николай Николов посрещна служителите си, оказали помощ след наводнението в Македония.

Пожарникарите бяха посрещнати с тържествена церемония в Благоевград, съобщават от пресцентъра на МВР.

Пред присъстващите Николов прочете благодарствени писма от министър-председателя България Бойко Борисов и вицепремиера и МВР шеф Румяна Бъчварова с поздравления към пожарникарите за усилията и проявеното мъжество. 

Два екипа на благоевградската пожарна бяха на мисия в Македония от 7 до 10 август. Те бяха водени от директора си комисар Георги Пармаков.

Благоевградските пожарникари са работили на няколко терена и са оказали помощ на пострадалите и засегнатите от бедствието в македонската столица Скопие. Под ръководството на главен инспектор Боян Кондуров те са извършвали спасителни и отводнителни дейности в село Смилковци и кварталите „Стойковци“ и „Сингилиш“ в Скопие. Те заминаха с два противопожарни автомобила, оборудвани с необходимата техника за отводняване, както и за издирване и спасяване на хора в градска среда.  По време на спасителните и помощни дейности благоевградските огнеборци са отводнили 47 къщи.

На церемонията по посрещането присъстваха директорът на ОДМВР-Благоевград старши комисар Росен Танушев, кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, областният управител Бисер Михайлов, представители на Министерския съвет, колеги от регионалната пожарна служба.  

Бисер Михайлов благодари за добре свършената работа. Той подчерта неуморната работа на благоевградските огнеборци и при овладяването на големия пожар в село Рилци. От името на Областната администрация на главен комисар Николай Николов бе връчен почетен плакет в  знак на признателност за отличното сътрудничество между двете институции.

Кметът Атанас Камбитов заяви, че няма по-свята кауза от спасяването на човешки живот. „Гордеем се с вас, с вашата смелост, човещина и жертвоготовност”, изтъкна Камбитов. Той пожела здраве и успехи на огнеборците.