На извънредно заседание чешкото правителство реши да засили социалните ограничения, които са в сила в републиката поради коронавируса. Това съобщи пред репортери в четвъртък вечерта първият вицепремиер и министър на вътрешните работи Ян Хамачек.

"Ние сме длъжни да реагираме на епидемичната ситуация, която се влоши през последните дни", каза той. В Чехия е регистриран британския щам.

Новите мерки влизат в сила от събота.

Барове и ресторанти нарушиха демонстративно локдауна в Чехия

Барове и ресторанти нарушиха демонстративно локдауна в Чехия

Образувани са множество дела...

В контекста на влошаващата се епидемична ситуация правителството разпореди на хотелите и пансионите да настаняват само тези, които са в командировка и могат да предоставят на администрацията удостоверения, заверени от техните началници или други отговорни лица за необходимостта от официалното им пътуване. Тези документи подлежат на дългосрочно съхранение и могат да бъдат поискани от властите.

Предприятията за предоставяне на битови услуги на населението и повечето магазини са затворени, а забраната за свободно движение е въведена от 21:00 до 05:00 часа.

Чехия с нов коронавирус рекорд

Чехия с нов коронавирус рекорд

Близо 17 000 заразени през последното денонощие

В Чешката република, чието население е 10,71 милиона души, общият брой на хората, заразени с коронавирус по време на епидемията, достигна 964 660. От тях 15 944 души починаха.

От 5 октомври миналата 2020 година в страната беше възстановено извънредното положение, което действаше от 12 март до 17 май 2020 година. Новите рестрикции остават в сила до 14 февруари.