В руския град Екатеринбург официално е била обявена епидемия от ХИВ. Това съобщиха от здравния отдел на местната градска управа, цитирани от РИА "Новости".

Лекарите в града са регистрирали 26 693 случая на ХИВ инфекции, което представлява 1,8% от населението на мегаполиса. Това означава, че всеки 50-и жител на Екатеринбург е заразен. Освен това сред заразените са и 774 деца, от които диагнозата е потвърдена официално на 342.

Уточнява се, че в Екатеринбург преобладава заразяването чрез употреба на наркотици, като 52% са се заразили по този начин, докато в 46% от случаите инфекцията е била предадена чрез сексуален контакт.

Констатира се, че понастоящем ръстът на заболеваемостта е именно заради сексуалното предаване на инфекцията. Сред хората, диагностицирани с ХИВ, не са само младежи, но хора на възраст от 30 до 49 години.

По-късно кметът на Екатеринбург Евгени Ройзман заяви, че негативната ситуация с ХИВ била характерна за цяла Русия. Броят на заразените, които са регистрирани в столицата на Свердловска област, той обясни с това, че в града имало много висок процент на откриване на заразата.