Органите по безопасност на храните разследват 125 случая на хранително отравяне със салмонела, съобщени в няколко европейски страни, с доказателства, сочещи за потенциално замърсени шоколадови яйца, произведени във фабрика на "Фереро" в Белгия, според официални лица, пише европейската редакция на "Политико".

"Епидемиологичните и аналитични данни сочат към предприятие, произвеждащо шоколадови продукти в Арлон (Белгия)", става ясно от съобщенията. Продукти, произведени от тази фабрика се изтеглят от търговската мрежа.

125 случая на салмонелоза са регистрирани във Франция, Германия, Холандия, Белгия, Ирландия и Швеция, като Би Би Си съобщава за 63 случая само в Обединеното кралство, предимно при малки деца.

Агенцията за хранителни стандарти на Обединеното кралство е поискала от компанията да изтегли някои продукти на "Киндер Сюрприз" поради "евентуалното присъствие" на салмонела. "Засегнати са само продуктите на "Киндер Сюрприз", произведени в Белгия", а от "Фереро" обявиха, че изтеглят съответните продукти.

Спряха вноса на 200 тона негодни вносни храни до пазарите у нас и в ЕС

Спряха вноса на 200 тона негодни вносни храни до пазарите у нас и в ЕС

Храните са задържани през юли-септември