В Германия има първи признаци за спад в увеличаването на новозаразените с коронавирус (COVID-19) заради действащите строги мерки за социално дистанциране. Това обяви ръководителят на Института "Роберт Кох" Лотар Вилер, цитиран от "Гардиън".

Въпреки това Вилер призова за предпазливост, като изтъкна, че много провинции все още не са предоставили данните си от уикенда за новозаразените. "Ще мога да потвърдя категорично тази тенденция чак в сряда", отбеляза той, но изтъкна, че оставал оптимист.

Кризата с коронавируса може да свие икономиката на Германия с 20,6%

Кризата с коронавируса може да свие икономиката на Германия с 20,6%

Ако кризата продължи два месеца, икономиката на Германия ще се свие със 7,2%, а при най-лошия сценарий от три месеца - до 20,6%. Институтът е изчислил, че страната може да изгуби между 255 милиарда евро и 729 милиарда евро

Германия затвори всички училища, а вчера властите решиха, че повече от двама души не могат да се събират заедно, с изключение на семейства или хора, споделящи едно домакинство.

По думите на Вилер данните към момента за заразените с COVID-19 в Германия показват, че средната възраст на заразените е 45 години, а средната възраст на починалите е 82 години. 57 процента от досега регистрираните заразени са мъже, а 43 процента - жени. От симптомите, които хората са изпитали, най-честите са кашлица (55%) и треска (40%).

В ежедневната си пресконференция Вилер апелира към германските студенти по медицина да участват доброволно в усилията за проследяване на всички новозаразени, което според него продължава да бъде важна част в борбата срещу вируса.

Коронавирус: Случаите в Германия се увеличиха до 22 672, а починалите - 86

Коронавирус: Случаите в Германия се увеличиха до 22 672, а починалите - 86

За сравнение в неделя имаше 18 610 случаи и 55 починали

Националният пункт за събиране на данни, наречен Cosmos, който събира данни за това как се борят с болестта в страната, показва значително увеличаване на информираността за вируса, но все още значителна пропаст между информираността и поведението, отбеляза шефът на Института "Роберт Кох".

Данните от мобилните телефони, следени анонимно през уикенда, на 30 милиона потребители, показват, че хората значително са намалили мобилността си, но все още не толкова, колкото е необходимо, каза Вилер. Спазването на дистанция, редовното миене на ръцете и кихане или кашляне в лакътя все още са най-ефективните начини да се избегне разпространението на коронавируса, добави той.

В Германия към момента има регистрирани 24 859 заразени с новия коронавирус, като от тях 97 души са починали.

Германия забранява събирането на повече от двама души

Германия забранява събирането на повече от двама души

Берлин и федералните провинции затягат мерките