Кризата с коронавируса може да свие икономиката на Германия с до 20,6% тази година и изхарчване на стотици милиарди евро от бюджета. Това показва публикувано от базирания в Мюнхен институт Ifo проучване, цитирано от "Политико".

"Разходите се очаква да надвишат всичко познато в Германия - от икономически кризи до природни бедствия през последните десетилетия", отбелязват от института.

Германия забранява събирането на повече от двама души

Германия забранява събирането на повече от двама души

Берлин и федералните провинции затягат мерките

Ако кризата продължи два месеца, икономиката на Германия ще се свие със 7,2%, а при най-лошия сценарий от три месеца - до 20,6%. Институтът е изчислил, че страната може да изгуби между 255 милиарда евро и 729 милиарда евро.

Големи компании, включително "Фолксваген" и BMW, обявиха, че затварят заводите си.

BMW, "Тойота", "Фолксваген" поголовно затварят фабрики заради коронавируса

BMW, "Тойота", "Фолксваген" поголовно затварят фабрики заради коронавируса

Прогнозират значителен спад на печалбите

Най-добрият сценарий на института е производството да спадне с до 60% за два месеца преди да скочи до 80% през третия месец и да се върне към нормалните си нива през четвъртия. Тези прогнози са, ако коронавирусът бъде овладян до средата на лятото.

Кризата също ще доведе до бюджетна дупка от 200 милиарда евро. 1,8 милиона работници могат да изгубят работата си.

Случаите на заболели от коронавируса в Германия се увеличиха до 22 672, а починалите са 86, показват изнесените днес данни на Институт "Робърт Кох".

ОИСР очаква години на страдание в световната икономка

ОИСР очаква години на страдание в световната икономка

Гурия призова за безплатни тестове, оборудване за лекари, пари за работници и самостоятелно заети и данъчни ваканции за бизнеса

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 294 000 потвърдени случаи, а починалите са близо 13 000. Регистрирани са случаи в 186 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват около 340 000 случаи и близо 15 000 починали в 167 държави.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".