Светът ще има нужда от години, за да се възстанови от пандемията на коронавирус, предупреди Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Хосе Анхел Гурия, генерален секретар на ОИСР, заяви, че икономическият шок вече е по-голям от финансовата криза.

Той коментира пред БиБиСи, че да се вярва, че страните ще изплуват бързо е "пожелателно мислене" .

ОИСР призовава правителствата да спазват правилата за разходите, за да осигурят бързо тестване и лечение на вируса.

Гурия предупреди по-рано, че сериозна зараза може да намали наполовина глобалния растеж до 1,5%, това вече изглежда твърде оптимистично. Въпреки че броят на загубите на работни места и загубите на компаниите остава несигурен, Гурия заяви, че страните ще се справят и ще страдат от икономическия спад "за години напред".

Много от най-големите икономики в света ще изпаднат в рецесия през следващите месеци.

"Дори и да не се получи световна рецесия, няма да има растеж или ще е отрицателен растеж в много от икономиките на света, включително някои от по-големите, и следователно ще се получи не само нисък растеж през тази година, но също така ще отнеме повече време, в бъдеще"добави той.

Коронавирусът може да стопи световния икономически растеж наполовина, алармира ОИСР

Коронавирусът може да стопи световния икономически растеж наполовина, алармира ОИСР

Вирусът продължава да се разпространява по света и да увеличава притесненията на инвеститорите

Гурия заяви, че икономическата несигурност, създадена от вируса, означава, че икономиките вече преживяват по-голям шок, отколкото по време на терористичните атаки на 11 септември или финансовата криза през 2008 г.

причината е, че ние не знаем колко ще е необходимо да се справим с безработицата, защото не знаем колко хора ще останат безработни. Ние също не знаем колко става да предприемем, за да оправим стотиците хиляди малки и средни предприятия, които вече страдат. "

Правителствата по света предприеха безпрецедентни стъпки в подкрепа на работниците и бизнеса по време на епидемията.

Политиците във Великобритания обещаха да изплащат заплатите на служителите, които не могат да работят поради пандемията с коронавирус.

Гурия призова правителствата да изградят правилата за вземане на заеми и да "хвърлят всичко, което имаме в това отношение", за да се справим с кризата. Той обаче предупреди, че по-големият дефицит и по-големият дълг също ще тежат на силно задлъжнелите държави за години напред.

Гурия коментира, че само преди седмици политиците от клуба на богатите нации от Г-20 са вярвали, че възстановяването ще придобие "V" форма - с кратък и рязък спад в икономическата активност, последван от бърз растеж. "Тогава вече е предимно пожелателно мислене".

"Не съм съгласен с идеята във формата на V ... В момента знаем, че няма да бъде V. Ще бъде повече в най-добрия случай като U - с дълъл престой в дъното, преди да стигне до периода на възстановяване. Можем да избегнем това да изглежда като L, ако днес вземем правилните решения."

ОИСР призовава за четиристепенен план за справяне с епидемията, включително безплатни тестове за вируси, по-добро оборудване за лекари и медицински сестри, парични преводи на работници, включително самостоятелно заетите лица и данъчни ваканции за бизнеса.

Гурив сравнява нивото на амбиция с плана на Маршал - който помогна за плащането за възстановяването на Европа след Втората световна война.

Испания предлага на ЕС план "Маршал" за справяне с коронавируса

Испания предлага на ЕС план "Маршал" за справяне с коронавируса

Страната е сред най-засегнатите от пандемията