През тази година в столицата на Мексико - Мексико Сити, са издадени 8 072 смъртни акта повече от средното за същия период през последните четири години. Това показва ново проучване, според което смъртността от новия коронавирус (COVID-19) в страната може да е значително по-висока от официалния брой на жертвите, който от началото на епидемията до момента е 7 633 души.

Изследване, публикувано в мексиканското списание Nexos, използва информация от 52-те граждански регистри на столицата, за да изчисли броя на смъртните актове, издадени между 1 януари и 20 май.

Черен рекорд в Мексико по брой смъртни случаи от коронавирус

Черен рекорд в Мексико по брой смъртни случаи от коронавирус

479 души са починали през последното денонощие

Авторите на доклада, разследващите Марио Ромеро Завала и Лориан Деспегел, са установили, че през април 2020 г. са издадени 37% повече смъртни акта, отколкото от средното за този месец през предходните четири години. До края на май според тях броят им ще нарасне до 120%.

Авторите твърдят, че не всички от тези допълнителни смъртни случаи са причинени от COVID-19, а някои от тези, които са починали, "не са отишли в болници от страх да не го хванат" и са умрели от други причини.

Ромеро и Деспегел определят процента на допълнителните смъртни случаи, официално приписани на COVID-19 в Мексико Сити, на 25% - по-нисък от нивата от 97% в Германия и 54% във Великобритания.

Към понеделник Мексико Сити е регистрирал 1 963 починали от COVID-19 според кмета на столицата Клаудия Шейнбаум. Това е най-високият брой жертви от всички мексикански щати, но е цифра, която е подлагана на все по-голямо съмнение, тъй като нивото на тестване в страната остава ниско.

Бразилия и Мексико потвърдиха рекорден брой заразени с коронавирус за 24 часа

Бразилия и Мексико потвърдиха рекорден брой заразени с коронавирус за 24 часа

Министерството на здравеопазването на Бразилия потвърди 13 944 заразени

В Мексико към момента официално са регистрирани 7 633 починали и 71 105 заразени с новия коронавирус.

Разследването на смъртните актове в Мексико Сити допълни към нарастващите въпроси относно официалния брой починали от COVID-19 както в цяло Мексико, така и в столицата му. Шейнбаум и федералните здравни власти отричат ​​каквото и да е умишлено манипулиране на официалните данни.

Мексико e почти на дъното по тестване сред латиноамериканските страни с едва 99 теста на 100 000 жители към 15 май.

Ромеро, авторът на доклада, каза пред "Гардиън": "Като се има предвид ниският брой на смъртните случаи, отчетени в Мексико, човек би предположил, че ние не съобщаваме истинския брой на жертвите."

"Регистрираните заразени са силно свързани с тестването. Като се има предвид тази корелацията, ако една страна приеме стратегия, в която се правят много малко тестове, е сигурно да се предположи, че регистрираните жертви също ще бъдат по-малко от истинския брой", добави Ромеро.

Коронавирус: Най-смъртоносният ден в Мексико от началото на епидемията

Коронавирус: Най-смъртоносният ден в Мексико от началото на епидемията

В страната са починали вече близо 3000 души

Водещият мексикански епидемиолог и водеща фигура в борбата с коронавируса в Мексико Уго Лопес-Гател по-рано прогнозираше, че Мексико ще достигне пика на заразените с COVID-19 през първите 10 дни на май и изчисли, че броят на починалите ще достигне пика при около 6 000 души.

Страната регистрира 479 починали в петък - най-високия брой за 24 часа от началото на епидемията, въпреки че както Лопес-Гател, така и президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор твърдят, че е достигнато "платото" на епидемията.

Лопес Обрадор, който твърди, че е "обуздал" коронавируса, продължава да прокарва плановете си да отваря поетапно страната, въпреки нарастващата смъртност.