Новият коронавирус се разпространява в Пакистан с един от най-бързите темпове в света, а препълнените болници връщат пациенти, съобщава "Асошиейтед прес".

Но въпреки това пакистанското правителство продължава с отварянето на страната, опитвайки се да спаси почти колабиралата икономика, като милиони хора вече са изпаднали в бедност заради ограничителните мерки, наложени покрай епидемията.

И в Пакистан рекорден брой починали от COVID-19 за 24 часа

И в Пакистан рекорден брой починали от COVID-19 за 24 часа

Общият брой на починалите вече е 2 975 души

Допълнително усложняйвайки дилемата, след като правителството възлага основната си надежда за предотвратяване на вируса на социалното дистанциране и маските, мнозина от хората пренебрегват призивите за използването им.

Милиони се струпват по пазари и джамии. Твърдолинейни духовници казват на последователите си да се доверят, че вярата ще ги защити. Мнозина наричат ​​вируса измама. Дори някои правителствени служители отхвърлят предупрежденията, казвайки, че по пътищата измират повече хора.

"Изнервям се, когато излизам, защото виждам, че нашите хора все още не го приемат на сериозно", казва Дия Рахман, водеща в радио Пакистан в столицата Исламабад. Двама нейни колеги са починали от вируса, а над 20 други са дали положителна проба.

В Пакистан от началото на епидемията официално регистрираните заразени са 181 088 души, от които 3 590 са починали. 

Пакистан следи потенциалните случаи на коронавирус с антитерористична технология

Пакистан следи потенциалните случаи на коронавирус с антитерористична технология

Поставена е задача на пакистанската армия да проследява и открива подозрителни случаи,