Изправено пред безпрецедентна суша, правителството на Португалия препоръча на 43 общини временно да увеличат цените на водата за най-големите си потребители и да спрат почистването на улиците и поливането в обществени паркове и градини, предава Ройтерс.

Португалия страда от тежка или екстремна суша след горещите вълни през последните месеци, казва националният метеорологичен институт IPMA.

Министърът на околната среда Дуарте Кордейро заяви късно в сряда, че от 61 язовира в Португалия 10 са в критично състояние, като обемът на съхраняваната вода е под 20% от капацитета им.

Почти пресъхналите язовири захранват 40 общини в северната и централната част на страната, а три са в туристическия район Алгарве.

Въпреки че страната като цяло има достатъчно вода в своите резервоари за две години потребление, 10-те района в критична ситуация нямат достатъчно вода дори за една година, каза Кордейро.

Португалия има общо 278 общини и те отговарят за снабдяването с вода на населението.

В 43-те най-засегнати общини Кордейро каза, че правителството препоръчва за периода, когато сушата е най-тежка, те да увеличат цената на водата за семейства и компании, които консумират повече от 15 кубически метра вода на месец. Средното семейство в страната консумира 10 кубически метра на месец.

Те трябва също така "временно да спрат използването на вода, която не е от съществено значение, а именно за миене на улици и поливане на зелени площи, както и в декоративни фонтани и плувни басейни", каза той, добавяйки, че правителството ще помогне да се гарантира бързото прилагане на тези мерки.

"Винаги има правна възможност правителството да приеме задължителни вместо препоръчителни мерки, въпреки че засега това не е необходимо", каза той, като заяви, че общините са готови да действат.

През февруари правителството нареди на шест язовира да спрат производството на електроенергия, а от август Португалия преустанови напояването на голф игрища и обществени паркове и градини в Алгарве, за да избегне необходимостта да ограничава водата за санитарни и питейни нужди за хората.

Европейските реки пресъхват - рибата измира

Европейските реки пресъхват - рибата измира

Няма вода и за напояване