Повече от 2 400 къщи и над 3000 помощни и стопански пристройки са наводнени в Орск, Оренбургската руска област след като близкият язовир преля.

Властите казват, че водата продължава да се покачва и ситуацията може да се влоши.

Пробивът край Орск стана вечерта на 5 април. Според областният управител на Орск Василий Козупица частични щети по тялото на язовира са настъпили на две места, единият прорив вече е запушен. Властите обаче предупреждават за заплаха от пропадане на язовир.

Според вестник "Комерсант" язовирът в Орск е построен преди 10 години. Това не е хидротехническа конструкция, а насипна дига, чиято основна задача е да защити пътя и да укрепи брега на реката.

През последните дни Оренбургска област отбеляза пик на наводненията. Затова в четвъртък, 4 април, беше въведено бедствено положение в цялата област.

Нивото на водата в река Урал, на която се намира Орск, се повиши рязко, което доведе до рекордно изпускане на вода от Ириклинския резервоар.

Язовирна стена се е скъсала в руската Оренбурска област
Обновена

Язовирна стена се е скъсала в руската Оренбурска област

Властите евакуират населението в района на Орск

Орск е вторият по големина град в Оренбургска област, в него живеят почти 190 хиляди души. Намира се близо до границата с Казахстан, на 286 километра от областния център, а река Урал го разделя на две части - европейска и азиатска.

Сега водата наводнява микрорайона Стария град в Съветския район на Орск на левия (азиатския) бряг на Урал, който е застроен предимно с едноетажни, двуетажни и триетажни къщи, построени през 30-те години на миналия век и модерни вили, пише "Интерфакс".

Нивото на река Урал в Оренбургска област е с 2 м над опасното и възлиза на 9,27 м. За няколко часа водата се е повишила на места с 4 м и продължава да се покачва.

Козупица отбелязва, че ситуацията бързо се развива към по-лошо.

Общо 4258 къщи и 10 987 местни жители са засегнати от зоната на наводнението. От данните, събрани от държавната ТАСС, не става ясно дали тези 4258 къщи включват тези 2400 в Орск, или общо наводнените домове са близо 7000.

Няма пострадали в резултат на скъсването на стената.

Евакуирани са 4208 души, сред тях включително 1019 деца, подготвят се за разполагане 495 центъра за временно настаняване за 82,2 хиляди души.

В 31 общини на региона са затворени 47 моста и 106 пътни участъка.

В 12 населени места е прекъснато електрозахранването и то няма да бъде възстановено до края на наводнението.

Очакванията на властите са водата от Орск ще започне да спада едва след около две седмици.